DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Forums: Sieviešu piesaistē transporta nozarē būtiska ir sadarbība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā transporta nozares pieprasījumu pēc darba spēka, svarīga ir sadarbība, ne tikai risinot sieviešu karjeras attīstību un izglītību transporta nozarē, bet piesaistot jauniešus, ceturtdien, 15. septembrī, secināja foruma “Sievietes karjeras iespējas pasažieru pārvadājumos: no darbinieces līdz vadītājai” dalībnieki.

“Iesaistīto pušu diskusija un viedokļu apmaiņa par nodarbinātības izaicinājumiem un lielāku sieviešu piesaisti darbam sabiedriskā transporta jomā ir svarīga, lai kopīgi meklētu ilgtspējīgus risinājumus. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā situācija ir labāka – esam atvērtāki pārmaiņām un iespējām, ko sniedz tehnoloģiju attīstība, un sievietes izvēlas strādāt ar autotransportu saistītās profesijās, kas savulaik tika uzskatītas par vīriešu jomu. Latvijā sievietes veiksmīgi strādā arī citās transporta nozarēs, tostarp aviācijā, lidostā, dzelzceļa jomā,” atzīmēja satiksmes ministrs Tālis Linkaits, uzrunājot foruma dalībniekus.

“Šodienas forumā pārstāvu Latvijas politisko kopienu, un jāatzīst, ka arī politika kā darbības joma nereti ir gana skarba darbības joma sievietei un daudzas no mums, iespējams, tieši šī iemesla dēļ apslāpē sevī mudinājumu piedalīties politiskajos procesos. Taču ar savu klātbūtni un ieņemamo amatu vēlos apliecināt, ka nekas nav neiespējams un sievietei, gluži tāpat kā ikvienam mūsu valsts iedzīvotājam, ir jāseko savam aicinājumam un talantam un  jāiesaistās procesos, kuros vēlamies darboties,” teica Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola, uzrunājot foruma dalībniekus.

Foruma dalībnieki pēc diskusijas vienojās, ka par tuvākajiem darba uzdevumiem – veicināt izmaiņas normatīvajos aktos, mazinot šķēršļus darbaspēka pieplūdumam nozarē, izvērtēt atalgojuma līmeni nozarē, lai stimulētu darbaspēka ataudzi, popularizēt uzņēmumu labo praksi darba apstākļu uzlabošanā un darbinieku motivēšanā, veidot kopīgas mācības, kā arī pilotprojektus, lai nodrošinātu zināšanu pārnesi un risinājumu meklēšanu nozares un ekonomiskajiem izaicinājumiem.

Forumā tika aktualizēti transporta nozarei šobrīd ļoti būtiski jautājumi – autobusu vadītāju trūkums un jaunu piesaiste, sieviešu nepietiekama pārstāvniecība transporta nozarē, kā arī pieaugošā vecuma atšķirība starp gados jaunajiem un vecākajiem autobusu vadītājiem. Savukārt foruma diskusijas daļā apsprieda obligātās prasības par C1, D1 vai C kategorijas atcelšanu apliecības iegūšanai; minimālā vecuma samazināšanu līdz 18 gadiem D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecības iegūšanai; ģenerālvienošanās ar nozares pārstāvjiem un Satiksmes ministriju, nosakot minimālo stundas likmi; D kategorijas braukšanas apmācību uzsākšana vispārizglītojošajās un arodvisdusskolās, lai, pabeidzot mācības, jaunieši varētu strādāt par autobusu vadītājiem; iespēja NVA kursos organizēt apmācību grupas bezdarbniekiem iespējai pārkvalificēties par autobusu vadītājiem.

Forumā uzstājās transporta nozares profesionāles un profesionāļi, daloties pieredzē par sieviešu nodarbinātības jautājumiem, pārstāvot savas nozares uzņēmumus, kā, piemēram, SIA “Latvijas Sabiedriskais autobuss”, AS “Pasažieru vilciens”, RPSIA “Rīgas satiksme”, PSIA “Ventspils Reiss”. Ar prezentācijām forumā uzstājās arī pārstāvji no Biedrība “Sievietes transportā”, AS “Rīgas starptautiskā autoosta”, Rīgas Tehniskā universitāte, Biznesa vadības koledža, personīgās un profesionālās izaugsmes treneri.

Forumā klātienē piedalījās 35 dalībnieki, tiešsaistē – 106, pārstāvot transporta nozares valsts un privātos uzņēmumus, valsts un pašvaldību politikas veidotājus, nozares vadošās profesionālās biedrības, arodbiedrības, augstākās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu mācībspēkus un studentus.

Foruma prezentācijas un prezentāciju video, diskusijas daļas video un Foruma fotogrāfijas sākot ar 19.09.2022. būs pieejamas mājaslapā www.sievietestransporta.lv.

Par Biedrību “Sievietes transportā”

Biedrība ir dibināta 2020.gada 18. augustā un tā apvieno sievietes - transporta nozares profesionāles savas nozares uzņēmumos, valsts pārvaldē, augstākajā izglītībā un pētniecībā.

Pašlaik pārstāvētie darbības virzieni – pasažieru pārvadājumi ar autobusiem un dzelzceļu, kravu pārvadājumi, aviācija, jūras transports, augstākā izglītība un pētniecība transporta nozarē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI