DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pēc ilgstošas komunikācijas VARAM saņēmusi Daugavpils valstspilsētas pašvaldības pieminekļu demontāžas grafiku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pēc ilgstošas un uzstājīgas komunikācijas šodien, 14. septembrī,  saņēmusi Daugavpils valstspilsētas pašvaldības rīcības plānu saistībā ar padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu.

Ministrija atgādina, ka likums “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā” pašvaldībām nosaka pienākumu ne vēlāk kā līdz šā gada 15. novembrim īstenot Latvijas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu atbilstoši sarakstam. Lai nodrošinātu savlaicīgu likuma prasību izpildi, VARAM jau 21. jūlijā aicināja visas pašvaldības sagatavot grafiku, kādā termiņā tiks veikta objektu demontāža un plānus iesniegt līdz 5. augustam. Plānus bija iesniegušas visas 42 pašvaldības, izņemot Daugavpils pašvaldību. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Priekšsēdētājam likums jāpiemēro jau no pirmās dienas, līdzīgi kā to veica citas pašvaldības, nevis jāgaida ministra vai ministrijas iejaukšanās, lai pildītu likumā noteikto. Pašvaldība neuzskatīja par svarīgu pēc ministrijas aicinājuma noteiktajā termiņā iesniegt demontāžas rīcības plānus, uz to reaģējot vien pēc atkārtotiem aicinājumiem. Beidzot esam saņēmuši Daugavpils pašvaldības vēstuli ar paskaidrojumiem un rīcības plānu, ministrija turpinās sekot līdzi faktiskajai demontāžai un tam, kā tiks izpildīti uzstādītie mērķi. Arī Satversmes tiesa norāda, ka Daugavpils pretenzijas ir nepamatotas.”

Satversmes tiesa šodien atteicās ierosināt lietu par likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" normu neatbilstību Satversmei. Savukārt lūgums par pagaidu noregulējumu atstāts bez izskatīšanas. Līdz ar to Daugavpils pašvaldības uzskatam, ka pieminekļu nojaukšana ir pretrunā Satversmei, ir zudis jebkāds tiesisks pamats.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI