DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS diskusijā iztaujā politisko spēku pārstāvjus par pašvaldību vietu un lomu valsts izaugsmes veicināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai noskaidrotu, cik lielu lomu valsts turpmākajā attīstībā un iedzīvotāju labklājībā pašvaldībām atvēl tie politiskie spēki, kuriem šoruden ir izredzes iekļūt Saeimā, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pirmdien, 12. septembrī, organizēja priekšvēlēšanu diskusiju par pašvaldībām aktuāliem jautājumiem un izaicinājumiem.

Diskusijā piedalījās uzaicināto partiju deleģēti pārstāvji: Jānis Rozenbergs (Jaunā vienotība), Viktors Valainis (Zaļo un zemnieku savienība), Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa), Jānis Eglīts (Nacionālā apvienība Visu Latvijai"- "Tēvzemei un brīvībai LNNK), Oļegs Burovs ( Latvija pirmajā vietā), Gatis Eglītis (Konservatīvie), Aivars Strakšas (Katram un Katrai), Edmunds Cepurītis (Progresīvie), Artūrs Toms-Plešs (Attīstībai/PAR!) un Māris Sprindžuks (Apvienotais saraksts - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu apvienība, Liepājas partija).

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: "Tuvojoties vēlēšanām, tiek organizētas diskusijas ar premjera amata kandidātiem, izglītības nozares, ekonomikas un citu jomu ekspertiem. Taču valsts izaugsme sākas katrā tās novadā, un valsts attīstību veido visas pašvaldības un to iedzīvotāji kopā, un no valsts pārvaldē pieņemtajiem lēmumiem ir atkarīgs, cik attīstītas būs pašvaldības un cik labi klāsies to iedzīvotājiem. Mūsu valsts nākotne ir jāveido kopā - valdības partijām un pašvaldībām un iedzīvotājiem, tāpēc pirms Saeimas vēlēšanām vēlamies dzirdēt politiķu redzējumu par to, kā viņi saredz pašvaldību vietu un lomu visas valsts attīstībā."

Diskusijas laikā dalībnieki sniedza savu redzējumu un diskutēja par administratīvi teritoriālās reformas ietekmi uz pašvaldību turpmāko attīstību, reģionālo atšķirību mazināšanu, pašvaldību budžeta iespējām, to rocības palielināšanu, tostarp pašvaldību izlīdzināšanas fondu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdales maiņu uz 80/20 par labu pašvaldībām, kuru lielākā daļa diskusijas dalībnieku atbalstīja. Tāpat liela vienprātība bija dot pašvaldībām lielāku iespēju lemt par investīciju līdzekļu novirzīšanu.

Ņemot vērā, ka lielākā daļa no partijām ir pievienojušās piecu Ministru kabineta sociālo un sadarbības partneru (LDDK, LTRK, LABS, LZA un LPS) 24.maijā parakstītajam memorandam par rīcības koordinēšanu ekonomiskās izaugsmes veicināšanai, jautājumus politiķiem uzdeva arī šo organizāciju pārstāvji. Jautājumi šajā diskusijas sadaļā bija par uzņēmējdarbībai un investīcijām pievilcīgas vides radīšanu, uzņēmuma ienākuma nodokļa politikas maiņu par labu pašvaldībām, lielāku tiesību un autonomijas noteikšanu pašvaldībām, kā arī obligāto funkciju noteikšanu pašvaldībām lietderību, kas iepriekš bija kā brīvprātīgās iniciatīvas.

Politiķi diskusijas laikā pauda izpratni par obligāto funkciju noteikšanu pašvaldībām, nosakot arī tam atbilstošu finansējumu, lielāku uzticēšanos pašvaldībām, ļaujot tām noteikt investīciju virzienus, nomales efekta mazināšanu

"Mums ir jāattīsta mūsu valsts, un ir jāsaprot, ka šodien neviena nozare vairs nevar pastāvēt pati par sevi bez sadarbības ar citām nozarēm. Tāpat ir jāsaprot, ka valsts attīstība nav iedomājama bez pašvaldību iesaistes, un ir svarīgi, lai nozares vadībā būtu profesionālis, kurš skatās uz pārnozaru sadarbību, ir gatavs sadarboties ar pašvaldībām un ņemt vērā to viedokli. Ceru, ka šī diskusija politiķiem ļāva paraudzīties plašāk uz pašvaldībām aktuāliem jautājumiem, un nonākot Saeimā vai Ministru kabinetā, mums veidosies laba sadarbība, kas ir vērsta uz visas valsts attīstību un katras pašvaldības iedzīvotāju labklājību," pauž LPS priekšsēdis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI