DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Aizsardzības ministrija rīko diskusiju jauniešiem par valsts aizsardzības dienestu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 14. septembrī, Latvijas Kara muzejā aizsardzības ministrs Artis Pabriks atklās diskusiju jauniešiem “Valsts aizsardzība – iespējas un izaicinājumi”, kurā aizsardzības nozares pārstāvji, ārvalstu eksperti un jauniešu organizāciju līderi pārrunās aktuālos drošības izaicinājumus un valsts aizsardzības dienesta ieviešanu.

“Šis ir lielisks formāts, kā atvērtā un neformālā veidā pārrunāt sabiedrībā plaši apspriesto valsts aizsardzības dienesta izveidi. Mūsu mērķis ir ne tikai skaidrot Aizsardzības ministrijas piedāvājumu, bet arī veidot dialogu ar jauniešu organizācijām, skaidrojot dienesta nepieciešamību un tā ieguvumus, un uzklausīt jauniešu priekšlikumus, aicinot līdzdarboties valsts aizsardzības dienesta ieviešanā,” pauž aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons konferences dalībniekus iepazīstinās ar drošības situāciju Latvijā, Nacionālo bruņoto spēku uzdevumiem un kaujas spēju attīstību, valsts aizsardzības dienesta ieviešanu un jauniešu iespējām iesaistīties valsts aizsardzībā.

Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks konferencē vadīs diskusiju par starptautisko pieredzi valsts aizsardzības dienesta īstenošanā, kurā piedalīsies Somijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības nozares eksperti.

Konferences noslēgumā notiks diskusija par jauniešu lomu un iespējām valsts aizsardzībā, kuru vadīs aizsardzības nozares ziņu portāla sargs.lv redaktors Kārlis Roķis. Konferences dalībniekus video formātā uzrunās Ukrainas jaunieši, kuri ir iesaistījušies Ukrainas teritoriālās aizsardzības spēkos, šobrīd ir karavīri un cīnās par Ukrainas brīvību. Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošā pētniece Ieva Bērziņa analizēs, ko jaunieši iegūst, esot Jaunsardzē. Diskusijā piedalīsies Latvijas Studentu apvienības, studentu korporācijas “Selonija”, Jaunsargu pašpārvaldes un Rīgas Katoļu ģimnāzija pārstāvji, paužot viedokli par valsts aizsardzības dienesta ieviešanu un skaidrojot jauniešu organizāciju iespējas iesaistīties Latvijas drošības stiprināšanā.

Jau ziņots, ka 6. septembrī Ministru kabinets konceptuāli atbalstīja informatīvo ziņojumu “Par valsts aizsardzības dienesta ieviešanu”, kas paredz valsts aizsardzības dienesta uzsākšanu ar 2023. gada janvāri. Pienākums dienēt būs visiem Latvijas pilsoņiem – vīriešiem vecumā no 18 līdz 27 gadiem, kā arī  dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties Latvijas pilsones – sievietes šajā pašā vecuma grupā.

Pirmajam iesaukumam 2023. gada janvārī Aizsardzības ministrija aicinās Latvijas pilsoņus vecumā no 18 līdz 27 gadiem brīvprātīgi pieteikties militārajai apmācībai. Sākot ar 2023. gada otro pusgadu, pilsoņus iesauks arī obligātā kārtā. Gadā plānoti divi iesaukumi – janvārī un jūlijā.

Plānots attīstīt četrus valsts aizsardzības dienesta izpildes veidus – dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībā, dienestu Zemessardzē, augstskolu studentu speciālās militārās apmācības apguvi un valsts civilo dienestu.

Konference “Valsts aizsardzība – iespējas un izaicinājumi” notiks 14. septembrī no plkst. 10.00 līdz 13.15, un to varēs vērot tiešsaistē Aizsardzības ministrijas Facebook lapā: www.facebook.com/Aizsardzibasministrija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI