DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

A. Sprūds: NATO plāni ļauj reaģēt un aizsargāt Baltijas valstis nekavējoties

No 14. līdz 15. februārim aizsardzības ministrs Andris Sprūds piedalījās NATO Aizsardzības ministru sanāksmē un Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Briselē, Beļģijā, kur Alianses dalībvalstis apstiprināja nākamos soļus NATO militārās gatavības stiprināšanā un Ukrainas atbalsta veicināšanai. Sanāksmes laikā astoņas valstis pievienojās Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam.

“NATO Alianse ir militāri spēcīga un kļūst vēl spēcīgāka. Sabiedrotie turpina pastāvēt par principu “viens par visiem un visi par vienu”. To apliecina arī šīs NATO aizsardzības ministru sanāksmes laikā pieņemtie lēmumi, kas padara reģionālos aizsardzības plānus vēl detalizētākus. Tika pieņemti lēmumi, kas ļauj NATO militārajai vadībai reaģēt uz apdraudējumu nekavējoties. Ir nolemts arī attīstīt NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzību, tajā skaitā Baltijas valstīs. Atbilstoši izstrādātajiem aizsardzības plāniem precizējam komandvadības risinājumus, kaujas nodrošinājuma vajadzības un reaģēšanas mehānismus krīzes situācijā,” sanāksmē lemto iezīmē aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Sabiedroto virtuālās tikšanās laikā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupā tika pārrunāts un ziņots par valstu turpmāko militāro atbalstu Ukrainai. Latvijas izveidotajā dronu koalīcijā valstis apņēmās ieguldīt resursus dronu ražošanā, veikt dronu un to rezerves daļu piegādes Ukrainai, kā arī īstenot dronu testēšanu un militāro apmācību. Šobrīd Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai ir pievienojušās 8 Ramšteinas formāta dalībvalstis. “Kopā ar Ukrainu, Apvienoto Karalisti, Dāniju, Igauniju, Lietuvu, Nīderlandi, Vāciju un Zviedriju dronu koalīcija būs ļoti spēcīgs partnerības un sadarbības kodols. Strādāsim lai piegādātu Ukrainai vienu miljonu dronu,” atzīmēja Andris Sprūds.

Aizsardzības ministrs uzsver, ka dronu koalīcija attīstīs arī pašmāju militāro industriju. Latvija dronu koalīcijas attīstībai gadā atvēlēs vismaz 10 miljonus eiro. Aizsardzības ministrija ir saņēmusi informāciju par Ukrainai nepieciešamajiem droniem un uzsākusi sarunas ar vietējiem ražotājiem par to spēju piegādāt Ukrainas vajadzībām atbilstošus dronus un to sastāvdaļas.

Uz kopīgu tikšanos sanāca arī NATO-Ukrainas Padome, lai pārrunātu NATO daudzgadu atbalsta programmu Ukrainai, kā arī turpmākos soļus Ukrainas dalībai NATO.

Divpusējās sanāksmes laikā Kanādas aizsardzības ministrs Bils Blērs (Bill Blair) paziņoja par 188 miljonu eiro (273 miljonu Kanādas dolāru) ieguldījumu jauna militārā aprīkojuma iegādei Kanādas vadītajai NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai. Tas ietvers gan tuvas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas, gan pretdronu aprīkojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI