DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Universitāte varēs sniegt kosmosa objektu novērošanas un uzraudzības pakalpojumus ES partnerībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izglītības un zinātnes ministrija būs tiesīga parakstīt līgumu par Latvijas Universitātes (LU) dalību Eiropas Savienības (ES) Kosmosa objektu novērošanas un uzraudzības partnerībā – to paredz otrdien, 2022. gada 6. septembrī, Ministru kabineta sēdē pieņemtais lēmums.

Vieni no galvenajiem kosmosa objektiem ir satelīti, kas ir būtiski svarīgām lietojumprogrammām un pakalpojumiem, līdz ar to palīdzot nodrošināt gan sabiedrības drošību, gan ekonomisko labklājību. Tomēr sakaru satelītu un lielu satelītsistēmu skaita pieaugums rada arvien lielāku risku, ka satelītu sadursmes un to rezultātā radušās lauskas varētu izraisīt kosmisko atkritumu problēmu. Tas var būtiski traucēt sakaru sistēmu darbību un slēgt kosmosu kā resursu nākamajām paaudzēm.  Lai risinātu šo problēmu, pasaules mērogā tiek īstenota kosmosa objektu novērošana. Šim nolūkam arī ES dalībvalstis ir paredzējušas izveidot ES Kosmosa objektu novērošanas un uzraudzības partnerību.

Dalība šajā partnerībā attīstīs LU zinātnisko kapacitāti astronomijas un fotonikas jomā, sekmēs universitātes atpazīstamību, kā arī ļaus saņemt ES budžeta līdzekļus atbilstoši sniegtajiem pakalpojumiem, kas ietver ES kosmosā bāzētās infrastruktūras drošības nodrošināšanu, kosmosa telpas pārraudzību un kosmosa objektu kataloga uzturēšanu.

LU rīcībā jau ir satelītu lāzerlokācijas sistēma un aparatūra, kas ļauj piedalīties kosmosa objektu novērošanā un sensoru tīklā. Lai novērstu kosmosa objektu sadursmes, LU spēj veikt to orbītu precizēšanu, izmantojot lāzerlokāciju, un to parametru noteikšanu ar fotometrijas metodēm, ko LU jau veiksmīgi pierādīja topošās partnerības organizētajā kalibrēšanas kampaņā 2021. gada pavasarī. 

Latvijas zinātnisko institūciju dalība ES partnerībās un Eiropas Kosmosa aģentūras programmās stiprina zinātnisko kapacitāti  kosmosa nozarē, kā arī sekmē augsto tehnoloģiju attīstību Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI