DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

CVK izsvītro no 14. Saeimas kandidātu sarakstiem vēl divus deputātu kandidātus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien, 1. septembrī, lēma svītrot no politiskās partijas “Tautas varas spēks” deputātu kandidātu saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā Mārtiņu Dribu un Latgales vēlēšanu apgabalā Ēriku Urtānu, jo uz viņiem attiecas Saeimas vēlēšanu likuma 5. panta 3.punktā noteiktais kandidēšanas ierobežojums. Minētais likuma nosacījums paredz, ka Saeimas vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimas nevar ievēlēt personas, kuras ir sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība ir dzēsta vai noņemta.

CVK lēmumu triju darbdienu laikā no tā pieņemšanas dienas var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā kopumā sākotnēji tika pieteikti 1832 deputātu kandidāti. Ar šodienas lēmumu uz iekļūšanu Saeimā pretendē par trim kandidātu mazāk – 1829. Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties tīmekļvietnē https://sv2022.cvk.lv.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

Pēc reģistrēšanas kandidātu sarakstus vairs nevar atsaukt, un grozījumus tajos drīkst izdarīt tikai CVK, svītrojot kandidātus, par kuriem saņemti atzinumi vai tiesas spriedumi, ka kandidāti neatbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, vai izdarīt tehniska rakstura labojumus.

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas CVK saraksti tika nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu  ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Kārtējās Saeimas vēlēšanas notiks pēc mēneša - 1. oktobrī, sestdienā, no plkst.7.00 līdz 20.00. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI