DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
31. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Latvijā konstatēts šovasar sestais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā konstatēts šogad Latvijā sestais, bet Rudbāržu pagastā trešais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums mājas cūkām. Slimība skārusi piemājas saimniecību ar divām mājas cūkām.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)  saimniecībā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu.

Viena no cūkām jau ir mirusi, bet otra tiks likvidēta. To īpašnieks, visdrīzāk, kompensāciju nesaņems, jo cūkas nav bijušas reģistrētas Lauksaimniecības datu centrā. Primārā informācija liecina, ka slimība novietnē ievazāta, jo dzīvnieku īpašnieks nav ievērojis biodrošības prasības. Saistībā ar konstatēto tiks uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

PVD atkārtoti aicina mājas cūku turētājus nekādā gadījumā nelaist cūkas ārā, neizbarot tām zaļbarību un nelietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki. Tāpat rūpīgi jāievēro arī citi biodrošības pasākumi.

Atgādinām, ka lielākais drauds mājas cūku novietnēm ir meža cūkas. Ja inficētas meža cūkas ir paviesojušās pļavā vai piemājas laukā, no kura iegūta barība cūkām, slimība neizbēgami tiks ievazāta saimniecībā. Tas nozīmē pilnīgi visu saimniecībā esošo cūku nāvi.

Šogad ĀCM konstatēts jau vairāk nekā 750 meža cūkām.

Ap ĀCM skarto saimniecību noteikta karantīnas zona - trīs kilometru rādiusā aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā uzraudzības zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu.  Cūku novietnēm, kas atrodas karantīnas zonā, aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības un uzraudzības zonām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI