DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. augustā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Inspekcija: karstā ūdens temperatūras samazināšana var radīt riskus veselībai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības inspekcija aicina pašvaldības un ēku apsaimniekotājus nodrošināt karstā ūdens temperatūru virs +55℃. Inspekcija norāda, ka pazemināta karstā ūdens temperatūra centrālajās ūdensapgādes sistēmās var izraisīt saslimšanu ar leģionelozi jeb leģionāru slimību.

Būtiski karstā ūdens temperatūru virs +55℃ uzturēt pastāvīgi, vietā, kur karstais ūdens tiek sadalīts mājai (izejā no siltummaiņa), un nepieļaut tā samazināšanu arī periodiski. Vislielāko inficēšanās bīstamību rada ūdens temperatūra tieši no +37°C līdz +42°C.

Veselības inspekcija vērš uzmanību, ka legionellu baktēriju vairošanos būtiski veicina organisko vielu klātbūtne ūdenī, slikta ūdens cirkulācija, nepietiekama ūdens attīrīšana un dezinfekcija, kā arī paaugstināta dzelzs koncentrācija, ciets ūdens un mikrobioloģiskais piesārņojums. Tā kā legionellu baktērijas dzīvo dabas ūdeņos, tās pilnībā iznīcināt ūdensapgādes sistēmā praktiski nav iespējams, bet var novērst to pārmērīgu  savairošanos. Bioplēves veidošanās novēršanas un samazināšanas pasākumi ūdensapgādes sistēmās ir ļoti būtiski legionellu baktēriju ierobežošanai, tomēr tehniski vienkāršākais paņēmiens ir pastāvīgi augstas karstā ūdens temperatūras uzturēšana sistēmā.

Inspekcija norāda, ka ar legionelozi nevar saslimt ūdeni dzerot vai mazgājoties vannā. Saslimšana iespējama ieelpojot mikroskopiskus inficētā ūdens pilienus, un visbiežāk tas notiek dušā vai burbuļvannā.

Legionella baktērijas var izraisīt infekcijas slimību, kas izpaužas kā plaušu karsonis. Paaugstināts risks saslimt ar legionelozi ir cilvēkiem ar hroniskām plaušu slimībām un novājinātu imūnsistēmu, kā arī bijušiem vai esošiem smēķētājiem un cilvēkiem pēc 50 gadiem.

Veselības inspekcija atgādina, ka risks savairotiem legionellām būtiski pieaug, ja ūdens temperatūra nokrītas zem 50°C vairāk kā divas stundas diennakts laikā!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI