DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Noslēgušās Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona apmācības “GRIFS III”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons mācību “GRIFS III” noslēgumā.

Foti: vsrž. G.Indrēvics, Aizsardzības ministrija

No 17. līdz 24. jūlijam Ādažu militārajā poligonā Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons organizēja lauka taktisko vingrinājumu “GRIFS III”. Šāda veida mācības notika jau trešo gadu pēc kārtas, un tajās piedalījās vairāk nekā 350 profesionālā dienesta karavīri, zemessargi un civilie darbinieki. Vingrinājuma norisei atbalstu sniedza arī personāls no citiem Zemessardzes 3. Latgales brigādes bataljoniem, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes, kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes gaisa kontrolieri, Baltijas Gaisa patrulēšanas misijas (Baltic Air Policing) Baltijas valstīs un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas (eFP) pārstāvji.

 “Ādažu militārais poligons Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīriem bija lieliska treniņu platforma, lai veiksmīgi savienotu un vadītu kaujas šaušanu un apakšvienību manevru ar netiešo  uguns atbalstu un atbalstu no gaisa. Esam pateicīgi par iespēju šeit darboties un realizēt sava bataljona uzdevumus”, uzskata komandieris pulkvežleitnants Oskars Omuļs.

Par bataljona profesionālās izaugsmes līmeni liecināja spēja integrēt sabiedroto sauszemes un gaisa spēku elementus. Tie šoreiz bija no Lielbritānijas, Spānijas, Itālijas, Slovēnijas un Kanādas. Īpaši iespaidīgi izskatījās Spānijas Gaisa spēku daudzfunkcionālās lidmašīna F-18 un Itālijas bruņoto spēku tanka “LEOPARD 2” iesaiste bataljona taktiskajos manevros.

“Mācību izspēles laikā šaušana notika ar kaujas munīciju, un tas liecina par bataljona karavīru un zemessargu augsto profesionalitāti. Ir sasniegtas zināmas virsotnes, un tas ļauj virzīties uz priekšu”, pauž Štāba priekšnieks majors Guntars Mežals.

Tāpat vingrinājuma laikā tika izspēlēti scenārijā iepriekš ieplānoti incidenti, lai trenētu bataljona personāla spējas darboties dažādās kritiskās situācijās.

Noslēdzošā vingrinājuma diena bataljona personālam bija vispiesātinātākā, jo papildu nemitīgajām aktivitātēm un incidentiem, kas notika gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, bija nedēļas laikā sakrājies zināms nogurums. Tas karavīriem un zemessargiem prasīja papildu koncentrēšanās spējas individuālo un kolektīvo iemaņu pielietošanai.    

Mācību noslēgumā tika pasniegti NBS komandiera, bataljona komandiera un Zemessardzes komandiera apbalvojumi par dienesta pienākumu pildīšanu ārkārtējās situācijas laikā, kā arī par augstu motivāciju un atbildības sajūtu, pildot savus dienesta pienākumus.

“Karavīru un zemessargu attieksme ir tas, kas veido rezultātu. Ar lepnumu varu teikt, ka mans nodoms un koncepcija tika realizēta pilnībā. Esmu gandarīts par sasniegto rezultātu lauka taktiskā vingrinājuma “GRIFS III” norises laikā,” savu atzinību par vingrinājuma norisi pauž Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Oskars Omuļs.

Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons ir vienīgais profesionālā dienesta bataljons Latgalē. Pieteikšanās un plašāka informācija – pa tālruni 26676291 vai klātienē Lūznavā, Rēzeknes novadā (Jaunatnes ielā 2a). Nacionālo bruņoto spēku militārā bāze un Latgalē pirmā profesionālā dienesta karavīru apakšvienība Lūznavā tika atklāta 2018. gada 31. maijā, kad Nacionālie bruņotie spēki svinīgā ceremonijā pārņēma Lūznavas profesionālās vidusskolas zemi un būves.

Sekot līdzi Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto aktivitātēm iespējams sociālo tīklu platformās: Twitter profilā https://twitter.com/Latvijas_armija un Facebook lapā https://www.facebook.com/Latvijasarmija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI