DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Izveidota jauna slēpņošanas sērija Latvijas dabas daudzveidības izzināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Lai bagātinātu Latvijas dabas daudzveidības iepazīšanas pieredzi ar izglītojoši izklaidējošu spēles elementu, LIFE programmas 30 gadu jubilejas gadā Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvalde) projekts LIFE-IP LatViaNature izveidojis jaunu geocaching jeb slēpņošanas sēriju Geocaching for LIFE. Slēpņi ir izvietoti LIFE programmas projektu norises vietās – Natura 2000 teritorijās Latvijas centrālajā daļā un Kurzemes piekrastē. 16 jaunizveidotie slēpņi atklās Latvijas dabas daudzveidību un ļaus ikvienam slēpņotājam iepazīt apkārtnes dabas vērtības – retas un aizsargājamas augu un dzīvnieku sugas, dzīvotnes un nozīmīgas kultūrvēsturiskās ainavas.

Slēpņu aprakstos iekļautie stāsti palīdz veiksmīgi orientēties, meklējot slēpņus, paplašināt zināšanas un iepazīt apkārtnes dabas vērtības. Vienlaikus stāsti iepazīstina arī ar nozīmīgām dabas daudzveidības saglabāšanas iniciatīvām, ko pārvalde kopā ar partneriem īstenojusi vai turpina īstenot LIFE programmā 20 gadu laikā (no 2002. līdz 2022. gadam).

Pārvaldes ģenerāldirektora vietnieks Andris Širovs: “Pārvaldes īstenotie LIFE programmas projekti ir vērtīgs ieguldījums Latvijas dabas daudzveidības saglabāšanā un cilvēka un dabas harmoniskā līdzāspastāvēšanā. LIFE projektu ieviešana ir sekmējusi inovatīvus un ilgtspējīgus uzlabojumus, piemēram, hidroloģiskā režīma atjaunošanu agrāk nosusinātos purvos, upju dabiskās gultnes atjaunošanu un mežu struktūru dabiskošanu. Vēlos arī izcelt ekosistēmu pakalpojumu ekonomisko novērtēšanu, invazīvo sugu apkarošanas iniciatīvas, biotopu apsaimniekošanas vadlīniju izstrādi kā nozīmīgus pasākumus, kas palīdz atjaunot un saglabāt dabiskus biotopus un veicina apdraudēto sugu aizsardzību. LIFE projekti arī sniedz iespēju izmēģināt jaunas metodes un pārliecināties par to izmantojamību praksē.”

Geocaching jeb slēpņošana ir aizraujošs piedzīvojums brīvā dabā ar orientēšanos un atrašanas prieku, kur pēc dotajām norādēm jāmeklē slēpņi – nelieli konteineri ar dārgumiem. Geocaching for LIFE slēpņos atrodas blociņš jeb viesu grāmata, kur jāveic ieraksts par atradēju un atrašanas laiku. Atrodot visus 16 sērijas slēpņus un atminot ziņojumu, varēs uzzināt bonusa slēpņa atrašanās vietu, kur atradējus gaidīs projekta LIFE-IP LatViaNature pārsteiguma balvas.

Lai uzsāktu slēpņošanu, nepieciešams viedtālrunis ar GPS funkciju vai GPS iekārta, jāizveido profils vietnē Geocaching.com, kā arī jāuzstāda Geocaching mobilā lietotne. Ja profils izveidots, slēpņu sēriju var skatīt šeit

(https://www.geocaching.com/play/results/?ct=2&sa=1&hb=latvianature&asc=false&sort=placeDate).

Tā kā visi slēpņi atrodas Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijās jeb Natura 2000, aicinām slēpņotājus izturēties ar izpratni un cieņu pret dabas vērtībām.  

Projekts LIFE-IP LatViaNature jeb “Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija” (LIFE19IPE/LV/000010) tiek īstenots ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.​

Informācija atspoguļo tikai projekta LIFE IP LatViaNature īstenotāju redzējumu, Eiropas Komisijas Mazo un vidējo uzņēmumu izpildaģentūra nav atbildīga par šeit sniegtās informācijas iespējamo izmantojumu.​

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI