DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Vai deputāti zina, kas ir bioloģiskā daudzveidība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas vides un dabas organizācijas – Latvijas Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Pasaules Dabas Fonds, biedrība “Zaļā brīvība” un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, kas apvienojušās iniciatīvā “Zaļais barometrs”, gatavojoties 14. Saeimas vēlēšanām aicina novērtēt 13. Saeimas deputātu izpratni par vides jautājumiem Zaļajos testos. Šobrīd nākusi klajā pirmā Zaļo testu video sērija, līdz 14. Saeimas vēlēšanām tai sekos vēl astoņas.

Iniciatīva “Zaļais barometrs” ne tikai izvērtē politiķu solījumus, programmas un pieņemtos lēmumus, bet arī vērtē viņu ikdienas rīcības un izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu – vai politiķi, kas vārdos iestājas, piemēram, par klimata pārmaiņu samazināšanu, arī ikdienā dzīvo klimatam draudzīgi.

Tāpēc Zaļais barometrs, “ķerot” deputātus pie Saeimas, īsās ekspresintervijās testēja politiķu zināšanas vides un klimata jautājumos, kā arī izzināja, kādi ir tautas kalpu zaļie ieradumi. Jāatzīst, ka deputāti bija ļoti atsaucīgi un pavisam kopā izdevās nointervēt 45 politiķus, kas labprāt dalījās ar savu viedokli.

Vai Latvija ir zaļākā valsts Eiropā? Kādi ir deputātu pārvietošanās ieradumi – ar kājām, sabiedrisko transportu, varbūt deputātiem ir elektromobilis? Kas ir bioloģiski audzēts produkts? Kāda ir bioloģiskās lauksaimniecības zīme Eiropā? Kas ir klimata neitralitāte? Uz šiem un citiem jautājumiem līdz pat 14. Saeimas vēlēšanām deputātu atbildes būs skatāmas īsās, saistošās Zaļo testu 9 video sērijās.

Zaļo testu video 1.sērijā https://ej.uz/zalietesti par zaļo dzīvesveidu un videi draudzīgiem paradumiem runā 13. Saeimas deputāti: Ainars Latkovskis (frakcija JAUNĀ VIENOTĪBA), Ainars Bašķis (Konservatīvo frakcija), Janīna Kursīte – Pakule (Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”–“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” frakcija), Vjačeslavs Dombrovskis (pie frakcijām nepiederošs deputāts) un bijušais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (frakcija "Attīstībai/Par!").

“Priecājamies, ka deputāti bija atsaucīgi, taču kopējais izpratnes līmenis par vides jautājumiem tomēr varētu būt labāks. Daži deputāti, piemēram, nezināja, kāds ir bioloģiskās lauksaimniecības marķējums, neskatoties uz to, ka pirms iepriekšējām vēlēšanām visas partijas savās programmās bija iekļāvušas atbalstu bioloģiskajai lauksaimniecībai, arī atbildes par bioloģisko daudzveidību nebija pārliecinošas,” saka Baiba Vitajevska-Baltvilka.

Turpmāk Zaļo testu video tiks publicēti vismaz reizi nedēļā un tos varēs noskatīties www.zalais-barometrs.lv, Latvijas Dabas fonda YouTube kanālā, kā arī projekta “Zaļais barometrs” sociālajos tīklos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI