DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
3
3

Balsošanai pa pastu 14. Saeimas vēlēšanās būs 21 pasta balsošanas iecirknis

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ivars Soikāns, LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) apstiprinājusi Ārlietu ministrijas ieteiktos 14.Saeimas pasta balsošanas iecirkņus ārvalstīs. 1. oktobrī gaidāmajās 14.Saiemas vēlēšanās vēlētāji ārvalstīs pasta balsošanai varēs pieteikties 21 Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā.

Pieteikšanās pasta balsošanai no ārvalstīm sāksies 23. jūlijā un ilgs līdz 9. septembrim. Pieteikties balsot pa pastu vēlētāji ārvalstīs varēs, nosūtot pieteikumu pa pastu, e-pastu vai iesniedzot to klātienē, Latvijas Republikas vēstniecībās Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Īrijā, Japānā, Kanādā, Kazahstānā, Dienvidkorejā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Somijā, Spānijā, Turcijā, Vācijā un Zviedrijā, kā arī konsulātā Vitebskā, Baltkrievijā.

No 27. augusta pieteikties pasta balsošanai varēs arī e-pakalpojumā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv vai portālā www.latvija.lv.

Lai pieteiktos balsot pa pastu, vairs nebūs nepieciešams uzrādīt pasi vai personas apliecību, jo vēlētāju uzskaitei šajās Saeimas vēlēšanās pirmo reizi tiks lietots vēlētāju reģistrs, un spiedogs pasē par dalību vēlēšanās vairs netiks likts.

Piesakoties pasta balsošanai, jāuzraksta pieteikums, kurā jānorāda vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods, e-pasta adrese vai oficiālā e-adrese, uz kuru vēlas saņemt balsošanas materiālus. Obligāta prasība ir iesniegumu parakstīt, tas attiecas arī uz pa e-pastu sūtītiem iesniegumiem. Šajā gadījumā iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu.

No 10. līdz 16. septembrim vēlēšanu iecirkņa komisija uz vēlētāja norādīto e-pastu vai oficiālo e-adresi nosūtīs tīmekļvietnes adresi, kur pieejami balsošanas materiāli. Vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs tiek iekļauti Rīgas vēlēšanu apgabalā, kas nozīmē, ka vēlētāji ārvalstīs varēs balsot par Rīgas vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem.

Lai nobalsotu, vēlējam jāsagatavo divas aploksnes – viena lielāka, viena mazāka. No visām vēlēšanu zīmēm jāizdrukā viena – tā vēlēšanu zīme, kas atbilst kandidātu sarakstam, par kuru vēlas balsot. Vēlēšanu zīmi varēs atstāt tukšu vai arī izdarīt tajā atzīmes – ar „+” atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, izsvītrot kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Pēc tam izvēlētā vēlēšanu zīme jāieliek pirmajā - mazākajā aploksnē. Aploksne jāaizlīmē un jāieliek lielākajā aploksnē. Šajā aploksnē jāievieto arī vēlētāja pašrocīgi parakstīts apliecinājums, ka balso personiski. Aicinājums vēlētājiem, kuri balsos pa pastu, balsošanai izvēlēties baltas krāsas aploksnes, tādējādi parūpējoties par sava balsojuma aizklātumu.

Balsojums jānosūta pa pastu tai pasta balsošanas vēlēšanu iecirkņa komisijai, kur vēlētājs pieteicies balsot pa pastu un kas būs norādīta balsošanas materiālos. Balsojums jānosūta ar tādu aprēķinu, lai tas pienāktu attiecīgajā pasta balsošanas iecirknī līdz vēlēšanu dienai, 1. oktobrim.

Vēlētājs, kurš pieteiksies balsot pa pastu, drīkst pārdomāt un nobalsot iecirknī vēlēšanu dienā.

Kārtējās 14. Saeimas vēlēšanas norisināsies šā gada 1. oktobrī, sestdienā. Tajās tiesības piedalīties būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma, lai uz nākamajiem četriem gadiem ievēlētu 100 parlamenta deputātus. Kā līdz šim vēlētāji Saeimas vēlēšanās varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs veidošana turpināsies līdz 18. jūlijam, un galīgais vēlēšanu iecirkņu saraksts ārvalstīs būs zināms pēc 23. jūlija. Šobrīd plānots, ka klātienes balsošanai tiks izveidots 41 vēlēšanu iecirknis Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā, kā arī līdz 18. jūlijam vēlētāji vēl var pieteikt vēlēšanu iecirkņu izveidi ārvalstīs ārpus pārstāvniecību telpām. Līdz 8. jūlijam CVK bija saņemti 10 pieteikumi par vēlēšanu iecirkņu izveidi ārpus pārstāvniecību telpām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI