DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Bļodniece piedalīsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes 30. gadadienas pasākumos Rēzeknē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 6. jūlijā, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece piedalīsies Zemessardzes 3. Latgales brigādes 30. gadadienas svinīgajos pasākumos Rēzeknē.

Svētku pasākumus plkst. 10.00 ievadīs Svētā Mise Rēzeknes Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā, ko svinēs Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un Nacionālo bruņoto spēku kapelāni.

Plkst. 11.00 Festivāla parkā B. Bļodniece pasniegs apbalvojumus tiem zemessargiem, kuri Zemessardzē dienējuši 30 gadus, īpaši godinot Zemessardzes veterānus. Apbalvošanas ceremonijā muzikālu priekšnesumu sniegs Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Festivāla parkā pilsētas iedzīvotāji un viesi arī varēs iepazīties ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes militāro ekipējumu, uzdevumiem un spējām, iesaistīties brigādes rīkotās aktivitātēs, kā arī uzzināt par dienesta iespējām Zemessardzē.

Plkst. 12.00 Zemessardzes 3. Latgales brigādes vienības, kurām pievienosies jaunsargi un Nacionālo bruņoto spēku orķestris, dosies parādē no brigādes štāba pa Latgales ielu un Atbrīvošanas aleju līdz piemineklim “Vienoti Latvijai”. Pie pieminekļa parādes dalībniekus uzrunās Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre, Zemessardzes komandieris un Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris, kā arī notiks ziedu nolikšana.

Svinīgais pasākums noslēgsies ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes militārās tehnikas parādi no pieminekļa “Vienoti Latvijai” līdz pilsētas ziemeļu rajonam un atpakaļ, demonstrējot gatavību aizstāvēt Latviju.

1992. gada 30. jūnijā ar Latvijas Republikas Zemessardzes priekšnieka pavēli Nr. 14 “Par novadu vienību izveidošanu” tika izveidotas piecas novadu brigādes, tai skaitā Zemessardzes 3. brigāde ar štābu Rēzeknē. Tolaik brigādi veidoja Balvu, Ludzas, Krāslavas, Daugavpils, Preiļu un Rēzeknes bataljoni, kā arī Rēzeknes aeroklubs. Zemessardzes 3. Latgales brigādes štābs vienmēr ir atradies Rēzeknē.

Patlaban brigādes sastāvā ir seši bataljoni: četri kājnieku bataljoni Rēzeknē, Daugavpilī, Preiļos un Aizkrauklē, kaujas atbalsta bataljons Lūznavā un kaujas nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī.

Zemessardzes 3. Latgales brigāde ir Latvijas armijas 9. Rēzeknes kājnieku pulka tradīciju pārmantotāja. Pulka devīzes "Ņem, Tēvzeme, tavs esmu viss! Sorgoj Latviju!" pirmā daļa ir ieausta brigādes karogā, tās otra daļa “Sorgoj Latviju!" ieausta Zemessardzes 32. kājnieku bataljona karogā.

Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991. gada barikāžu dienās, un 1991. gada 23. augustā tika pieņemts likums “Par Latvijas Zemessardzi”. Dažu mēnešu laikā 35 teritoriālajos bataljonos iestājās vairāk nekā 10 000 cilvēku. Pēc gada brīvprātīgo zemessargu skaits jau bija gandrīz 17 000, Zemessardzei kļūstot par lielāko atjaunotajai Latvijas valstij uzticamo militāro organizāciju.

Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Zemessardzē var iestāties neatkarīgi no tautības, izglītības, specialitātes vai pieredzes. Kandidātam ir jābūt Latvijas pilsonim vecumā no 18 līdz 55 gadiem ar valsts valodas zināšanām vismaz vidējā (B1) līmenī, atbilstošu veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Vairāk informācijas par pieteikšanos Zemessardzē: www.esizemessargs.lvwww.zs.mil.lv vai zvanot 1811.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI