DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas organizācijām ir labas sekmes Eiropas Kosmosa aģentūras programmās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 2022. gada 21. jūnijā, valdība izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu “Progresa ziņojums par sadarbību ar EKA asociētās dalībvalsts statusā”.  Tajā veikta Latvijas un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) sadarbības analīze pēc asociētās dalībvalsts līguma noslēgšanas, kas stājās spēkā 2020. gada 27. jūlijā.

Pamatojoties uz Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) izstrādāto progresa ziņojumu un iesaistīto nozaru ministriju novērtējumu, var secināt, ka Latvijas organizāciju sekmes EKA programmās ir labas. Latvijas kosmosa nozares attīstītās tehnoloģijas pakāpeniski virzās uz augstākiem tehnoloģiju gatavības līmeņiem (TRL), kā arī arvien jaunas organizācijas vēlas iesaistīties strauji augošajā kosmosa nozarē, lai attīstītu tehnoloģijas un produktus. Vienlaikus pieredzējušie Latvijas kosmosa nozares dalībnieki paplašina savu tehnoloģiju portfeli un attīsta citas idejas sadarbībā ar Eiropas kosmosa nozari.

Līdz šim veiksmīgākie Latvijas piemēri sadarbībā ar EKA ir divu Latvijas zinātņietilpīgo uzņēmumu dalība divās globāla līmeņa kosmosa misijās. SIA Eventech dalība misijā “HĒRA” sadarbībā ar Vācijas uzņēmumu “OHB System AG” un SIA Allatherm dalība misijā mēness stacija “Lunar Gateway” sadarbībā ar Itālijas uzņēmumu “Thales Alenia Space” un Vācijas uzņēmumu “OHB System AG”. Šāda sadarbība nodrošina gan tehnoloģiju lidojuma pieredzi, gan nepieciešamo partnerību ar lielajām kosmosa korporācijām, kas ir būtiska uzņēmumu atpazīstamībai un tehnoloģiju plašākai komercializācijai.

Pēc piesaistītā finansējuma četras veiksmīgākās organizācijas ir SIA Eventech, kas piesaistījusi trīs projektus. RD Alfa Microelectronics īsteno apjomīgu projektu, kura mērķis ir kompānijas iepriekš attīstīto integrēto mikroshēmu kvalifikācija EKA prasībām līdz 7 tehnoloģiju gatavības līmenim (TRL). SIA VIRATEC ir Ventspils augstskolas atvasināta kompānija (spin-off), kuras mērķis ir komercializēt un virzīt tirgū Ventspils augstskolas zinātniskās izstrādnes. Šajā gadījumā - Ventspils augstskolas izstrādāto TT&C (telemetrija, izsekošana un vadīšana) pakalpojumu. Visbeidzot Vides risinājumu institūts turpina veiksmīgu darbību zemes novērošanas risinājumu attīstībā. Institūts ir ieguvis divus projektus, kas vērsti uz zemes novērošanas pakalpojumu ieviešanu sadarbībā ar pirmajiem klientiem.

Zemes novērošanas jomā tiek attīstīti trīs zemes novērošanas projekti, kur kā gala lietotājs ir Latvijas publiskais sektors – attiecīgi Valsts Vides dienests, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) un Lauku Atbalsta dienests.

Reaģējot uz Latvijas kosmosa nozares veiksmīgo attīstību, Rīgas Tehniskā  universitāte un Ventspils augstskola strādā pie jaunu studiju kursu un programmu izstrādes kosmosa jomā, lai nodrošinātu kvalificēta darbaspēka pieejamību nozarei tuvākajos gados.

Nākamgad Latvijā plānots atklāt EKA Biznesa inkubatoru, kura mērķis ir radīt un attīstīt kosmosa tehnoloģiju zinātņietilpīgus jaunuzņēmumus, veicināt nozares izaugsmi Latvijā, kā arī sekmēt kosmosa tehnoloģiju pārnesi valsts viedās specializācijas (RIS3) jomās un to ietvaros īstenotajās pētniecības nišās, piemēram, robotikā, materiālzinātnē, elektronikā, pārtikas un veselības aprūpes nozarē, vides tehnoloģijās un citās.

Lai nodrošinātu Latvijas kosmosa nozares turpmāku izaugsmi un pilnvērtīgi izmantotu EKA programmu iespējas, kopējais nepieciešamais finansējuma apmērs 2023.- 2027.gadam ir 24 000 000 eiro. Nepietiekams finansējums EKA programmās nelabvēlīgi ietekmēs Latvijas kosmosa nozares attīstības potenciālu un uzticamību valsts ilgtermiņa mērķiem attīstīt kosmosa nozari Latvijā.

Kosmosa industrijā tehnoloģiju un pakalpojumu attīstīšana ir ilglaicīgs process, kas var ilgt no 7 līdz pat 10 gadiem, kas ietver dažādus izaicinājumus, bet sekmīgas attīstības gaitā var sniegt būtisku ieguldījumu tautsaimniecības virzībā uz augstāku pievienoto vērtību un stabilus ienākumus Latvijas valstij. Veiksmīgie piemēri stimulē inovāciju vidi, kurā veidojas zināšanu ietilpīgas un labi apmaksātas darba vietas, jo organizācijām veidojas reputācija, kas piesaista kvalificētu speciālistu uzmanību.

EKA ir starptautiska organizācija, kuras sastāvā ir 22 dalībvalstis un četras asociētās dalībvalstis. EKA misija ir veidot un attīstīt Eiropas kosmosa kapacitāti un nodrošināt, ka investīcijas kosmosa nozarē nodrošina ieguvumus Eiropas iedzīvotājiem un industrijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI