DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Valdībā izskatīts ziņojums par sociālo uzņēmumu darbību un attīstību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Sociālā uzņēmuma likumā noteikto uzdevumu reizi divos gados sagatavot ziņojumu Ministru kabinetam par sociālo uzņēmumu darbību un attīstību, Ministru kabineta 21. jūnija sēdē izskatīts Labklājības ministrijas iesniegtais ziņojums.

2022. gada 1. aprīlī apritēja četri gadi kopš stājās spēkā Sociālā uzņēmuma likums. Ziņojumā ir apkopota informācija par sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanu, sociālo uzņēmumu darbības jomām, Sociālo uzņēmumu komisijas darbību, Sociālo uzņēmumu reģistru, sociālo uzņēmumu darbības uzraudzību, labās prakses piemēriem un atbalstu sociālajiem uzņēmumiem laika posmā no 2018. gada 1. aprīļa līdz 2022. gada 1. aprīlim.

Uzņēmuma dzīves ciklā četri gadi ir attīstības fāze, kurā uzņēmums aug, lai sasniegtu stabilitāti, bet sociālās uzņēmējdarbības ekosistēmai tas ir pats sākums. Šobrīd Sociālo uzņēmumu reģistrā ir 204 sociālie uzņēmumi. Ņemot vērā, ka aktīvo Sociālo uzņēmumu skaits ik gadus ir palielinājies par apmēram 50 uzņēmumiem, prognozējams, ka turpmāko divu gadu laikā aktīvo sociālo uzņēmumu skaits varētu sasniegt 300.

Aplūkojot uzņēmumus pēc to sociālās ietekmes veida, 54% uzņēmumu strādā uz sabiedrības grupu, kuru dzīvi ietekmē sabiedrībai būtiskas problēmas (izglītība, veselības veicināšana, sociālie pakalpojumi), dzīves kvalitātes uzlabošanu, 28% uzņēmumu rada sociālo ietekmi, nodarbinot mērķa grupu pārstāvjus (darba integrācija), savukārt 18% uzņēmumu rada ilgstošu pozitīvu sociālo ietekmi, veicot visai sabiedrībai nozīmīgas aktivitātes (vides aizsardzība, kultūras daudzveidība, pilsoniskās sabiedrības veidošana). No visiem sociālajiem uzņēmumiem lielākā daļa ir Rīgā – 51%, Pierīgā 20%, Kurzemē darbojas 11%, savukārt Zemgalē 9%, Vidzemē 5% un Latgalē 4%.

Labklājības ministrijas sadarbības partneris ALTUM sociālajiem uzņēmumiem sniedz finansiālu atbalstu dažādu biznesa projektu īstenošanai granta veidā. Sociālie uzņēmumi var pretendēt uz grantu līdz 200 000 eiro līdz divu gadu biznesa projektu īstenošanai, ja biznesa plāns atbilst izvirzītajām prasībām, tai skaitā attiecībā uz ilgtspēju un sociālās ietekmes radīšanu. Granta ietvaros ir iespējams finansēt ilgtermiņa materiālos un nemateriālos ieguldījumus, apgrozāmos līdzekļus, darbinieku atlīdzības izmaksas, uzņēmuma apmācību un konsultāciju izmaksas. Līdz 2022.gada 31.maijam ALTUM bija noslēdzis 164 granta līgumus, par kopējo summu 10,2 miljoni eiro, ar vidējo grantu 62 000 eiro.

Kopš 2021.gada Labklājības ministrija kompensē sociālajiem uzņēmumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (darba devēja daļu) par nodarbinātajām personām ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem. Kopā par 2021. gadu kompensācijas veiktas par 15 sociālo uzņēmumu 49 darbiniekiem, kopējā kompensāciju summa pārsniedz 31 000 eiro.

Kopš ESF projekta “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai” uzsākšanas ir mērķtiecīgi organizēti sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumi, lai veicinātu sabiedrības izpratni par sociālajiem uzņēmumiem, to nozīmi un iespējamo ieguldījumu sabiedrības attīstības veicināšanā. Tāpat ir organizētas apmācības potenciālajiem sociālajiem uzņēmējiem par sociālās uzņēmējdarbības būtību, tiesisko regulējumu, mārketingu, komunikāciju, uzņēmuma zīmolu, grāmatvedību un nodokļiem,  finanšu vadību, dažādiem attīstības modeļiem un to, kā sagatavot ALTUM granta pieteikumu.

Lai uzlabotu sociālo uzņēmumu finansējuma iespējas nākotnē un paaugstinātu publiskā finansējuma efektivitāti, Labklājības ministrija 2023. gadā plāno izstrādāt jaunu sociālo uzņēmumu atbalsta shēmu Eiropas Savienības fondu jaunajam plānošanas periodam, kā arī sagatavot konceptuālo ziņojumu par iespējām ieguldījumu stimulēšanai un finansējuma dažādošanai sociālajos uzņēmumos, piesaistot privāto finansējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI