DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Konference par Eiropas nākotni: priekšlikumi norāda uz vajadzību pārskatīt ES līgumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nedēļas nogalē savu darbu noslēdza Konferences par Eiropas nākotni plenārsēde, deputātiem atbalstot iedzīvotāju priekšlikumus un paziņojot, ka Parlaments plāno rosināt ES reformas.

Konferences plenārsēdē, kas piektdien un sestdien notika Eiropas Parlamentā Strasbūrā, tika panākta vienprātība par galīgo priekšlikumu projektu. Konference pašlaik ir pieņēmusi 49 priekšlikumus un 300 pasākumus, kas vajadzīgi to īstenošanai. Ieteikumi izstrādāti deviņās politikas jomās, pamatojoties uz 178 Eiropas pilsoņu paneļu ieteikumiem, dalībvalstu paneļu un pasākumu rezultātiem, kā arī 43 734 viedokļiem un 16 274 idejām, kas reģistrētas daudzvalodu digitālajā platformā.

EP Preses nodaļas sagatavotajā informatīvajā materiālā atradīsiet provizorisku Konferences priekšlikumu kopsavilkumu un atbilstošo Parlamentā notiekošo darbu (angliski).

Parlamenta viedoklis

Piektdien Parlamenta delegācija nolēma atbalstīt plenārsēdes priekšlikumus. EP deputāti uzsvēra Parlamenta nozīmi šajā procesā, piemēram, nodrošinot, lai pilsoņu ierosinājumi arī turpmāk būtu konferences diskusiju centrā.

Vairākums politisko grupu (EPP, S&D, Renew, Zaļie/EFA un Kreiso grupa), bija vienisprātis, ka priekšlikumu projekts ir nozīmīgs politisks sasniegums. Savukārt deputāti no ID un ECR grupām apgalvoja, ka priekšlikumi neatspoguļo ES sabiedrības viedokli, un ka viņu grupas tos neatbalstīs.

Noskatieties EP delegācijas debašu videoierakstu

EP deputāti gatavi virzīt ES līgumu pārskatīšanu

Piektdienas sesija sākās ar priekšlikumu prezentāciju, ko veica darba grupu priekšsēdētāji un pilsoņu pārstāvji. Praktiski visi runātāji bija vienisprātis, ka priekšlikumi, kuru pamatā ir iedzīvotāju ierosinājumi, prasa būtiskas ES reformas.

Pēc prezentācijām četru konferences institucionālo komponentu (Parlamenta, Padomes, Komisijas un dalībvalstu parlamentu) pārstāvji vienprātīgi pieņēma priekšlikumus. Runājot Parlamenta delegācijas vārdā, konferences līdzpriekšsēdētājs Gijs Ferhofštads apstiprināja, ka politiskās grupas Parlamenta 2.-5. maija plenārsesijā iesniegs rezolūciju, kurā aicinās pārskatīt Līgumus. Viņš savā runā atzīmēja, ka konference viņam ir ļāvusi apzināties, cik svarīgi ir pārstāvības demokrātiju papildināt ar līdzdalības mehānismiem. Viņš norādīja, ka Eiropas Parlamenta deputātiem tagad būs nopietni jāiestājas par to, lai konferences priekšlikumi tiktu pārvērsti ES vajadzīgajās reformās.

Noklausieties Ferhofštada uzrunu Parlamenta delegācijas vārdā un EP deputātu uzrunas plenārsēdē.

Pilsoņi prasa rīcību

Sestdienas rītā vārds tika dots iedzīvotāju pārstāvjiem, kuri pauda atbalstu galīgajiem priekšlikumiem un arī procesam, kas noveda pie to izstrādes. Viņi uzsvēra, ka tagad sagaida, lai ES iestādes un dalībvalstis nodrošinātu atbilstošus pasākumus to īstenošanai, un arī to, cik svarīgi ir nepievilt pilsoņu gaidas. Viņi arī runāja par ideju attīstību konferences debašu gaitā un to, kā tās ietekmējis Krievijas karš pret Ukrainu.

Skatieties plenārsēdes noslēguma sanāksmes ierakstu.

Turpmākie soļi

Eiropas dienā (9. maijā) trīs Konferences valdes līdzpriekšsēdētāji svinīgā ceremonijā Eiropas Parlamentā Strasbūrā ES iestāžu priekšsēdētājiem iesniegs konferences nobeiguma ziņojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI