DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

28. aprīlī EPALE aicina uz tiešsaistes diskusiju par kultūru krīzes laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 28. aprīlī, no plkst. 11.00 līdz 17.00 pēc Latvijas laika Erasmus+ projekta "EPALE Nacionālais atbalsta dienests" ietvaros notiks tiešsaistes diskusija par kultūru krīzes situācijā

Rakstītā diskusija sāksies ar tiešraidi (plkst. 11.00-11.40 pēc Latvijas laika), kurā ar savu viedokli un pieredzi dalīsies uzaicinātie eksperti - Oļegs Smirnovs (Oleg Smirnov, Integration and Development Centre) un Džūlija Varda (Julie Ward, Culture Action Europe). Tiešraides sarunu moderēs Džina Ebnere (Gina Ebner) un Kristīna Cieslaka (Christin Cieslak, European Association for the Education of Adults ).

Tiešraidei sekos moderēta rakstiska diskusija, kurā aicināti piedalīties EPALE kopienas biedri. Apspriedīsim, vai krīzes laikā kultūra un māksla tiek uztverta citādi nekā miera laikos un, ja tā, tad kā? Ko mēs domājam, runājot par “kultūru krīzes situācijā”, un ar kādu skepsi varam saskarties, runājot par kultūras saglabāšanu šķietami būtiskāku izaicinājumu laikā?

Vieslektori sniegs ieskatu šā temata politikā, prioritātēs un personiskajos aspektos, aplūkosim arī kultūras ainu Ukrainā un izpētīsim, vai un kā ES pašlaik atbalsta ukraiņu kultūras noturību. Tāpat tiks apspriests - kādus praktiskus piemērus varam iemācīties par kultūras saglabāšanu krīzes laikā, kā arī par kohēzijas atbalstīšanu Eiropā.

Ukrainas rakstniece Viktorija Amelina raksta: "Kinorežisors un bijušais politieslodzītais Oļegs Sencovs, kurš pats ir no Krimas, tāpat kā rakstnieki Artems Čehs un Artems Čapajs šobrīd riskē ar dzīvību Ukrainas bruņotajos spēkos. Dzejnieks Serhijs Žadans ir palicis aplenktajā Harkivā, lai atbalstītu savus līdzpilsoņus. Daudzi citi ukraiņu rakstnieki ir devušies garajā un bīstamajā ceļā uz valsts rietumiem, iepriekš pavadījuši vairākas nedēļas pagrabos un bumbu patvertnēs kopā ar saviem bērniem. Viņi visi ir pieredzējuši ko tādu, ko vēl nespēj skaidri aprakstīt vai pat atcerēties; viņi joprojām ir šokā no apokaliptiskajām ainām." Ukraiņu kultūras pārstāvji gluži tāpat kā jebkurš civiliedzīvotājs kara skartajās teritorijās šobrīd pirmkārt sastopas ar nāves draudiem un citiem nopietniem izaicinājumiem, taču būtisks ir arī jautājums par draudiem kultūrai un iespējām to saglabāt un uzturēt dzīvu.

Galvenie EPALE diskusijas jautājumi:

  • Kā pēdējo nedēļu laikā Ukrainā mainījusies kultūras un mākslas uztvere?
  • Ko nozīmē "kultūra krīzes situācijā"?
  • Kā mēs varam nodrošināt kultūras un tās aktivitāšu saglabāšanu krīzes laikā?
  • Vai kultūra krīzes laikā ir greznība vai nepieciešamība?

Diskusijas dalībnieki piedalīsies arī izlozē, kurā būs iespēja laimēt EPALE Latvijas suvenīrus. Komentāru jau tagad ir iespējams ierakstīt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI