DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Ziemeļmaķedonijas nākotne ir Eiropas Savienībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits šodien Skopjē oficiālās vizītes ietvaros tikās ar Ziemeļmaķedonijas Republikas prezidentu Stevo Pendarovski (Stevo Pendarovski), pārrunājot Eiropas drošības situāciju, NATO stratēģisko attīstību un abu valstu sadarbības paplašināšanu.

Pārrunājot Ziemeļmaķedonijas integrāciju Eiropā, Valsts prezidents novērtēja Ziemeļmaķedonijas progresu valsts reformu gaitā un akcentēja, ka Latvija viennozīmīgi atbalsta šīs Rietumbalkānu valsts iestāšanās sarunu uzsākšanu par dalību Eiropas Savienībā pēc iespējas drīz.

“Latvija ir Ziemeļmaķedonijas aizstāvis Eiropas Savienībā. Vienmēr esam atbalstījuši Eiropas Savienības paplašināšanos Rietumbalkānos. Mēs uzskatām, ka atzinīgi ir novērtējamas reformas, ko valsts ir veikusi Eiropas integrācijas ceļā. Sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā ir jāsāk pēc iespējas ātrāk. Ziemeļmaķedonijas nākotne ir Eiropas Savienībā,” uzsvēra Valsts prezidents.

Abu valstu prezidenti apspriedās par drošības situāciju Eiropā un Krievijas izraisīto karu Ukrainā. S. Pendarovski atzīmēja, ka Ziemeļmaķedonija ir pievienojusies ES sankcijām attiecībā pret Krieviju. Latvijas Valsts prezidents uzsvēra: “Ukraina cīnās ne tikai par savu teritoriālo integritāti, bet par visas Eiropas demokrātiju. Latvija stingri atbalsta Ukrainu šajā cīņā, mēs to apliecinām, jau šobrīd sniedzot atbalstu, kas ir trešdaļa no mūsu gada aizsardzības budžeta, un aicinām arī citas valstis sniegt Ukrainai būtisku atbalstu.”

Apspriežoties par NATO stratēģisko attīstību, Valsts prezidents augstu novērtēja Ziemeļmaķedonijas dalību NATO un atzīmēja Latvijas gatavību uz aktīvu dialogu aliansē arī turpmāk: “Ziemeļmaķedonija ir svarīgs Rietumbalkānu sabiedrotais NATO ietvaros. Augstu novērtējam jūsu valsts izteikto gatavību piedalīties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā. Kopā mums visiem jāveido NATO stratēģiskā attīstība, ņemot vērā apstākļus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā,” sacīja Valsts prezidents. 

E. Levits un S. Pendarovski apspriedās par iespējām veicināt abu valstu ekonomisko sadarbību, kā arī par tālāku sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros. 

S. Pendarovski izteica interesi paplašināt ekonomisko, kultūras u.c. sadarbību starp Baltijas un Balkānu valstu reģioniem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI