DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrija parakstīs līgumu ar LMT par 5G militārā pielietojuma testa vides attīstību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 20. aprīlī, Aizsardzības ministrijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Latvijas vadošā mobilo sakaru un tehnoloģiju uzņēmuma “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents Juris Binde parakstīs sadarbības līgumu Ādažu bāzē atklātās 5G militārā pielietojuma testa vides turpmākai attīstībai.

“Sadarbība ar uzņēmumu LMT ļaus turpināt attīstīt 5G testa vidi Ādažu bāzē, sniedzot vēl plašākas iespējas pielietot un radīt inovatīvus tehnoloģiju risinājumus valsts aizsardzībai. Interesi iesaistīties Latvijas 5G testa vides eksperimentos jau izrādījušas arī vairākas NATO pētniecības un inovāciju struktūrvienības un sabiedrotie, kas apliecina šī projekta plašās perspektīvas un  starptautisko nozīmīgumu,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministrija un LMT noslēgs līgumu 5G tehnoloģiju un ar to saistīto risinājumu pētniecības un izstrādes jomā, paredzot noteiktu kārtību dažādu militāras nozīmes scenāriju kooperatīvai modelēšanai, izstrādei un lietišķai testēšanai vidē, kas pielāgota Nacionālo bruņoto spēku un NATO drošības prasībām.

Tāpat līgums paredzēs testa vides mērķtiecīgu pielietošanu dažādu Eiropas Aizsardzības fonda, Ziemeļatlantijas Inovāciju akseleratora (DIANA), kā arī Aizsardzības ministrijas grantu programmas un Aizsardzības inovāciju pētījumu programmas atbalstam.

Saeimas 2020. gada 24. septembrī apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā identificēta nepieciešamība nacionālās aizsardzības industrijas attīstības atbalstam, cita starpā izceļot informācijas un komunikāciju tehnoloģijas kā vienu no industrijas attīstības atbalsta nacionālajām prioritātēm.

Balstoties uz šo likumdevēja pilnvarojumu, 2020. gada novembrī aizsardzības nozare sadarbībā ar LMT Ādažu bāzē atklāja pirmo 5G testa vidi Eiropā militārajā bāzē, kurā izvērsts 5G tīkls ar pārvietojamo 5G bāzes staciju, radot ekosistēmu jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

5G testa vide Ādažu bāzē dod iespēju attīstīt un izmēģināt dažādu sensoru, aizsardzības sistēmu un platformu, tai skaitā, bezpilota risinājumus, būtiski veicinot militārās nozares tehnoloģisko attīstību un Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu eksportspēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI