DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Koncertu, izrāžu, izstāžu un festivālu organizēšanai, filmu izrādīšanai reģionos šim un 2023. gadam piešķirti 3,85 miljoni eiro

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 19. aprīļa sēdē lēma atbalstīt kopumā 3,85 miljonu eiro REACT–EU finansējuma piešķīrumu kultūras pasākumu organizēšanai Vidzemes koncertzālē “Cēsis,” Kurzemes koncertzālē “Latvija,” Latgales vēstniecībā “Gors,” Liepājas koncertzālē „Lielais Dzintars,” Liepājas teātrī un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. REACT-EU finansējums reģionālajiem kultūras dzīves flagmaņiem, pārvarot Covid-19 pandēmijas izraisītās negatīvās sekas, ļaus bagātināt kultūras piedāvājumu ārpus Rīgas.

Kā rāda Latvijas Kultūras akadēmijas veiktais pētījums, 52% kultūras iestāžu un organizāciju vērtējumā to darba apjoms krīzē ir samazinājies, t.sk. 33% nevalstisko organizāciju un 44% uzņēmumu norāda, ka to darbība iesaldēta pilnībā, un 33% NVO un uzņēmumu ienākumu krīzes laikā nav bijis vispār. Covid-19 krīze ir smagi ietekmējusi arī organizācijas, kuru mērķis nav peļņas gūšana, bet gan dažādu nekomerciālu kultūras pakalpojumu sniegšana1.

“Lai mazinātu Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes sekas, esam raduši iespēju piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu kultūras nozares ilgtspējas, izaugsmes, jaunrades un ekonomiskās aktivitātes atbalstam,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis, paužot pārliecību ka 3,85 miljoni eiro divu gadu laika nogrieznī dos stimulu nozarei atgūties pēc krīzes un stiprināt visa sektora spēju labāk reaģēt uz nākotnes izaicinājumiem, kā arī attīstīt kultūras un radošās ekosistēmas.

Katrs no septiņiem reģionālajiem kultūras dzīves organizatoriem šī un nākamā gada laikā varēs organizēt kultūras norises līdz 550 000 eiro vērtībā. No kopumā aktivitātē esošajiem 3 850 000 eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums sastāda 3 272 500 eiro, savukārt valsts budžeta finansējums - 577 500 eiro.

Tā kā Covid-19 pandēmijas izraisītā ārkārtējā situācija un ar tās izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi Latvijā, līdzīgi kā citviet pasaulē, būtiski ietekmējuši kultūras un radošās nozares, kur strādājošo radošo personu un organizāciju darbība tikusi pilnībā apturēta, Latvijai pieejams REACT-EU finansējums, kura ietvaros paredzēts sniegt atbalstu kultūras un radošajām nozarēm krīzes seku pārvarēšanai gan tās laikā, gan arī pēc tās.

Atbalsts tiks īstenots 3 šādos virzienos:

  1. Atbalsts profesionālām nevalstiskām kultūras nozares organizācijām;
  2. Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijā;
  3. Atbalsts kino industrijas uzņēmumiem, veicinot to profesionālo kapacitāti un izaugsmi.

Atbalsta nosacījumi katram no virzieniem tiek izstrādāti atsevišķu Ministru kabineta noteikumu veidā; š.g. 1. februārī MK jau apstiprināti noteikumi par REACT-EU kino jomas atbalstam - "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" prioritārā virziena "Pasākumi Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai" 13.1.4. specifiskā atbalsta mērķa "Atveseļošanas pasākumi kultūras jomā" trešās projektu iesniegumu atlases kārtas "Atbalsts kino industrijas uzņēmumiem, veicinot to profesionālo kapacitāti un izaugsmi" īstenošanas noteikumi."

1 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" prioritārā virziena "Pasākumi Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai" 13.1.4. specifiskā atbalsta mērķa "Atveseļošanas pasākumi kultūras jomā" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas "Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijā" īstenošanas noteikumi."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI