DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB informē par politisko partiju finansēšanas noteikumu ievērošanu 2020. gadā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica politisko partiju un to apvienību 2020. gada pārskatu un finansiālās darbības pārbaudes, t.sk. izvērtēja saņemto biedru naudu, iestāšanās naudu, ziedojumu un piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietošanas atbilstību Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām.

2020. gadā desmit politiskajām partijām un to apvienībām tika piešķirts un izmaksāts 4 525 352,75 eiro valsts budžeta finansējums, un no šī finansējuma politiskie spēki izlietojuši 3 934 470,86 eiro. Pārbaužu laikā KNAB konstatēja, ka sešas politiskās partijas, kuras 2020. gadā saņēma valsts budžeta finansējumu, tā izlietošanā pieļāvušas neatbilstības likuma prasībām, tāpēc partijām piemēroti naudas sodi kopsummā 2 200 eiro, un valsts budžetā atmaksājami finanšu līdzekļi 146 462,83 eiro. Visbiežāk politiskie spēki nav ievērojuši vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu attiecībā uz valsts amatpersonas atalgojuma segšanu un ierobežojumu vienai mērķu grupai izlietot ne vairāk kā 60 % no attiecīgajā gadā saņemtā valsts budžeta finansējuma. Vienlaikus KNAB pieņēma lēmumu vienai politiskajai partijai 2022. gadā uz gadu pārtraukt valsts budžeta finansējuma izmaksu, jo partija pretlikumīgi izlietojusi daļu no tai 2020. gadā piešķirtā finansējuma.

Saskaņā ar KNAB iesniegto informāciju partijas 2020. gadā ziedojumos kopumā saņēmušas 590 510,44 eiro, savukārt iestāšanās naudās un biedru naudās, kas tās maksātājam pārsniedz vienu minimālo mēnešalgu kalendārajā gadā, partiju biedri iemaksājuši kopsummā 137 992,96 eiro. Pārbaudot šo pozīciju, KNAB konstatēja, ka trīs politiskās partijas pretlikumīgi saņēmušas ziedojumus, tādējādi iestāde pieņēma lēmumus par finanšu līdzekļu atmaksu, uzdodot politiskajām partijām ieskaitīt valsts budžetā 4 213,13 eiro. Tāpat KNAB divas politiskās partijas sauca pie administratīvās atbildības par saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtības neievērošanu, piemērojot naudas sodus kopsummā 85 eiro. 

Vienlaikus KNAB gada pārskatu pārbaužu laikā septiņas politiskās partijas sauca pie administratīvās atbildības par pārskatu iesniegšanas kārtības neievērošanu, piemērojot partijām naudas sodus 4 350 eiro. 

Šobrīd deviņas politiskās partijas, kuru darbība turpinās, valsts budžetā nav iemaksājušas KNAB administratīvo pārkāpumu procesos iepriekš piemērotos naudas sodus un nav veikušas finanšu līdzekļu atmaksu kopsummā 116 831,79 eiro. Savukārt 11 politiskajām partijām, kuru darbība ir izbeigta un pret kurām uzsākts likvidācijas process, ir 872 780,76 eiro parādsaistības ar valsti par KNAB pieņemtajiem lēmumiem. 

Visi iesniegtie politisko partiju un to apvienību 2020. gada pārskati pieejami KNAB tīmekļvietnē un oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. KNAB ziņojums par politisko partiju 2020. gada pārskatu pārbaužu rezultātiem pieejams KNAB tīmekļa vietnē.

Saite uz pārbaužu rezultātiem: https://www.knab.gov.lv/lv/media/2288/download

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI