DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ekonomikas ministrija ir noslēgusi četrus sadarbības līgumus ar jaunuzņēmumu NVO

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar mērķi stiprināt jaunuzņēmumus un veicināt investoru tīkla attīstību Latvijā, Ekonomikas ministrija ir noslēgusi četrus sadarbības līgumus ar jaunuzņēmumu nozares intereses pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām.

Latvijas jaunuzņēmumiem tieši pandēmijas laiks ir bijis izaicinošs, taču vienlaikus ir nesis arī izaugsmes un paplašināšanās iespējas. Šajā laikā galvenie izaicinājumi ir cieši saistīti ar grūtībām piesaistīt investīcijas un darbaspēku, kā arī palēninājās jaunu jaunuzņēmumu dibināšana. Tajā pašā laikā, Latvijas jaunuzņēmumi ir spējuši pierādīt sevi globālajā tirgū, piesaistīt vērienīgas investīcijas – 2021. gadā vairāk nekā 247 miljonus eiro, kas ir tikpat, cik iepriekšējo desmit gadu laikā kopā. Turklāt šajā laikā attīstījās pirmais Latvijas vienradzis – Printful.

Tieši jaunuzņēmumi nodrošina lielāko daļu inovatīvu biznesa ideju ienākšanu un sekmē straujāku mūsu ekonomikas pārorientēšanos uz zināšanu ekonomiku. Esam savlaicīgi veikuši nozīmīgas investīcijas šajā jomā, jo Latvija ir viena no retajām valstīm pasaulē, kas ir izveidojusi atsevišķu likumu, lai atbalstītu jaunuzņēmumus. Tas ir kļuvis par labu impulsu visā tālākajā ekosistēmas attīstībā. Sadarbībā ar jaunuzņēmumu nevalstiskajām organizācijām vēl vairāk stiprināsim nozares un investoru tikla attīstību Latvijā,” ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Ekonomikas ministrija ir noslēgusi sadarbības līgumus ar jaunuzņēmumu nozares intereses pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām – Latvijas Jaunuzņēmumu asociāciju, nodibinājumu "TechChill", nodibinājumu "TechHub Riga" un biedrību "Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls". Kopumā no valsts budžeta līdzekļiem šim mērķim ir atvēlēti līdzekļi 60 tūkst. eiro apmērā.

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija sadarbības līguma ietvaros nodrošinās statistikas un datu vākšanu par jaunuzņēmumiem, kā arī attīstīs un uzturēs jaunuzņēmumu datubāzi, kas stiprinās Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmu. Datubāze ne tikai apkopos informāciju par Latvijas jaunuzņēmumiem, bet arī palīdzēs investoru piesaistei un Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas tēla popularizēšanai.

Nodibinājums "TechChill" ik gadu rīko konferenci, kas apvieno vairāk kā 2000 starptautisku viesu, ar mērķi veicināt jaunuzņēmumu nozares ekonomisko attīstību. Sadarbībā ar Ekonomikas ministriju nodibinājums organizēs starptautiska līmeņa konferenci "TechChill 2022", kuras galvenais uzdevums ir piesaistīt investoru auditoriju Latvijas jaunuzņēmumu nozarei. Plānots, ka konferences laikā tiks nodrošina 80 investoru iepazīstināšana ar Latvijas jaunuzņēmumiem.

Nodibinājuma "TechHub Riga" mērķis ir attīstīt jaunuzņēmumu vidi Latvijā un palīdzēt par to izglītot sabiedrību. Jaunuzņēmumu ekostistēmas attīstībai, 2022. gadā nodibinājums "TechHub Riga" ar Ekonomikas ministrijas atbalstu īstenos mentoru programmu jaunuzņēmējiem.

Biedrības "Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls" darbības mērķis ir paplašināt un attīstīt investoru tīklu Latvijā un atbalstīt jaunus un perspektīvus projektus. Biedrība to realizē, organizējot investīciju sesijas, kurās satiekas investori un jaunuzņēmēji, tādejādi veicinot jaunuzņēmumu attīstību un investoru piesaisti. Sadarbības līguma ietvaros biedrība plāno organizēt vismaz 9 investīciju sesijas, lai iepazīstinātu jaunuzņēmumus ar privātajiem investoriem un biznesa eņģeļiem, kuri ir gatavi izskatīt biznesa plānus ar mērķi ieguldīt to attīstībai. Tāpat plānots organizēt vismaz 50 individuālās konsultācijas agrīnās stadijas jaunuzņēmumiem par pieejamām investīcijām.

Jaunuzņēmumiem ir būtiska loma kopējā inovācijas ekosistēmā, jo tie nodrošina inovatīvu biznesa ideju ieplūdi un veicina straujāku ekonomikas paradigmas maiņu uz zināšanu ekonomiku. Latvijā identificēti 512 uzņēmumi, kas vietējās un starptautiskās datu bāzēs definēti kā jaunuzņēmumi un ir līdz 7 gadus veci jeb dibināti no 2015.gada līdz 2021.gadam. Visvairāk jaunuzņēmumi pārstāv informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozari, kur darbojas 216 jeb aptuveni puse no jaunuzņēmumiem. Starp citām vairāk pārstāvētajām nozarēm 75 jeb aptuveni 17% no visiem jaunuzņēmumiem darbojas arī apstrādes rūpniecībā un profesionālajos, zinātniskos un tehniskos pakalpojumos, savukārt vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, automobiļu un motociklu remonta nozarē darbojas 21 jeb aptuveni 5% no visiem jaunuzņēmumiem.

Latvija ir viena no retajām valstīm pasaulē, kas ir izveidojusi atsevišķu likumu, lai atbalstītu jaunuzņēmumus, un tas ir kļuvis par labu impulsu visā tālākajā ekosistēmas attīstībā. Piesakoties valsts atbalstam, jaunuzņēmumiem ir iespēja īstenot uzņēmumam ērtāko atbalsta mehānismu, izvēloties vienu no diviem scenārijiem. Pirmais no tiem paredz sociālo nodokļu atvieglojumus – par darbinieku tiek maksāti tikai 340,90 eiro mēnesī un tiek piemērots iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojums (0% IIN likme). Savukārt, izvēloties otro scenāriju, jaunuzņēmumi var saņemt atlīdzību 45% apmērā no kopējām izmaksām par augsti kvalificētiem darbiniekiem.

Jaunuzņēmumu kopējā nodokļu nomaksa vairāk nekā 7 reizes pārsniedz kopējo apstiprināto valsts atbalsta summu, kas apliecina valsts atbalsta lietderību, kā arī pašu uzņēmumu nozīmīgo fiskālo efektu Latvijas tautsaimniecības budžetam ilgtermiņā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI