DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrija novirzīs 2,4 miljonus eiro palīdzības sniegšanai Ukrainai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 1. martā Ministru kabinets apstiprināja divus Ārlietu ministrijas iesniegtos rīkojumu projektus par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Rīkojumu projekti paredz novirzīt kopumā 2,4 miljonus eiro atbalsta sniegšanai Ukrainai.

Pirmo pusi, 1,2 miljonus eiro, Latvija iemaksās Eiropas miera mehānismā, pamatojoties uz pirmo reizi Eiropas Savienības (ES) vēsturē pieņemto lēmumu par ieroču piegādi trešajai valstij, un šī gada 27. februārī ārkārtas ES Ārlietu padomē panākto vienošanos nekavējoties nodrošināt Ukrainas bruņotajiem spēkiem ieročus un ekipējumu.

Savukārt vēl papildu 1,2 miljoni eiro tiks novirzīti operatīvās palīdzības sniegšanai Ukrainai, atbildot Ukrainas valdības palīdzības lūgumiem. Šī summa tiks izmantota, lai Latvija varētu nekavējoties lemt par iemaksām starptautiskajās organizācijās humānās palīdzības sniegšanai Ukrainai, nodrošināt Ukrainas karavīru un viņu ģimeņu rehabilitāciju Latvijā, palīdzēt ārkārtas situācijās nonākušiem Ukrainas institūciju pārstāvjiem, sniegt nepieciešamo atbalstu Ukrainas neatkarīgajiem medijiem un žurnālistiem. Piešķirtie līdzekļi ļaus Latvijai reaģēt arī uz Moldovas palīdzības lūgumiem Ukrainas bēgļu uzņemšanai. Tāpat atbalsts ir paredzēts Latvijas pilsoniskās sabiedrības, nevalstisko organizāciju un privātā sektora pašaizliedzīgā darba atbalstam, organizējot un sniedzot ukraiņu partneriem nepieciešamo palīdzību. 

Līdz šim ar Latvijas valdības atbalstu Ukrainā ir nogādātas 30 kravas ar palīdzību Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, kā arī ar individuālo ekipējumu un munīciju. Minētais sūtījums ietver arī ziedojumus, tostarp pārtiku, pirmās nepieciešamības preces un medikamentus.

Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju pret Ukrainu kā rupju starptautisko normu, kā arī Ukrainas suverenitātes un teritoriālās nedalāmības pārkāpumu. Latvijas amatpersonas ES un NATO formātos, kā arī intensīvos divpusējos kontaktos ir iestājušās par stingru starptautisku reakciju, tostarp sankcijām, kā arī humāno, ekonomisko un militāro atbalstu Ukrainai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI