DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
2
2

Rīgas pilī tiesneša zvērestu Valsts prezidentam dod rajona (pilsētas) tiesu tiesneši

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gatis Bergmanis, Valsts prezidenta kanceleja

7. februārī svinīgā ceremonijā Rīgas pilī tiesneša zvērestu Valsts prezidentam Egilam Levitam deva rajona (pilsētas) tiesu tiesneši Madara Štorha, Alise Trukšāne, Jānis Kucenko, Vadims Terentjevs, Agnese Adgere, Guntra Kuple, Inga Pētersone un Lāsma Lipkina.

Uzrunājot jaunos tiesnešus, Valsts prezidents Egils Levits sacīja:

“Tiesnesis no citām juridiskajām profesijām atšķiras ar vienu īpašu elementu – neatkarību. Šī neatkarības sajūta ir ārkārtīgi liels pagodinājums, taču vienlaikus – tikpat liela atbildība.

Jūsu zvērestā ir minēti trīs jēdzieni – patiesība, taisnīgums un atbildība.

Objektīvās patiesības atrašana no tiesneša prasa zināmas prasmes un metodes. Protams, to palīdz izdarīt spēkā esošie likumi, bet beigu beigās tā ir tiesneša spēja definēt šo praktisko, objektīvo patiesību.

Nākamais elements ir izšķirt lietu, vadoties no taisnīguma principa. Taisnīgums ir vēl komplicētāks jēdziens nekā patiesība, jo lielā mērā tas veidojas no subjektīvās izjūtas, kas iet roku rokā ar atbildību – nākamo no manis nosauktajiem trim jēdzieniem. Proti, jums ir dota zināma rīcības brīvība, lai pēc iespējas, ņemot vērā iepriekš noskaidroto patiesību, lēmums būtu taisnīgs.

Tātad jūsu spriedumu veidos trīs pakāpieni – patiesība, taisnīgums un atbildība. No tā, kā jūs šo procesu veiksiet, būs atkarīgs arī, kā sabiedrība vērtēs tiesu varu un darbu.

Aicinu jūs šos principus allaž paturēt prātā! Veiksmi darbā!”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI