DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB informē par politisko partiju pašvaldību vēlēšanu deklarāciju pārbaudēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudīja 40 politisko partiju un to apvienību 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas un konstatēja, ka politiskie spēki ievērojuši tiem noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu limitus. Vienlaikus KNAB sauca 21 politisko spēku pie administratīvās atbildības, visbiežāk konstatējot neatbilstības aģitācijas materiālu noformējumā.

KNAB pārbaudīja politisko partiju pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto informāciju par vēlēšanu izdevumiem kopumā 3 838 329,50 eiro apmērā. Pārbaudes laikā iegūtā informācija liecina, ka politiskie spēki nepilnu trešo daļu jeb 1 133 553,40 eiro no visiem vēlēšanu izdevumiem izlietojuši limitētajiem mērķiem – aģitācijas materiālu izvietošanai un labdarībai. KNAB pārbaudes laikā guva pārliecību, ka politiskās partijas un to apvienības ievērojušas tām noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu limitus.

KNAB saskatīja pamatu saukt pie administratīvās atbildības 21 politisko spēku un piemērot kopumā 3 930 eiro naudas sodus par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā un Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto prasību neievērošanu. Pārkāpumi visbiežāk saistīti ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu noformējuma neievērošanu, kā arī aģitācijas ierobežojumu neievērošanu vēlēšanu dienā un dienu pirms tās, kad aģitācija aizliegta.

Papildus KNAB sauca pie administratīvās atbildības piecas politiskās partijas par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju iesniegšanas kārtības neievērošanu. Par šo pārkāpumu partijām piemērots kopumā 4 200 eiro naudas sods.

KNAB turpinās vērtēt politiskajām partijām piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma atbilstību Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktajām prasībām partiju 2021. gada pārskatu pārbaužu ietvaros. Tāpat KNAB turpina vērtēt vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, ko politiskās partijas un to apvienības iesniedza saistībā ar 2021. gada 11. septembrī aizvadītajām Rēzeknes novada domes un Varakļānu novada domes vēlēšanām.

KNAB pārskats par politisko partiju pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaužu rezultātiem pieejams KNAB tīmekļa vietnē. Savukārt visas saņemtās deklarācijas pieejamas gan KNAB tīmekļa vietnē, gan oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

KNAB norāda, ka vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudēm ir vairāki mērķi, un viens no tiem ir pārliecināties, vai politiskie spēki vēlēšanu deklarācijās norādījuši visus ieņēmumus un izdevumus, kas saistīti ar priekšvēlēšanu aģitācijas periodu. Tāpat pārbaužu mērķis ir noskaidrot, vai politiskie spēki ievērojuši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā un Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktās prasības.

Saite uz pārskatu par pārbaudi: https://www.knab.gov.lv/lv/media/2095/download

Saite uz pārskata pielikumu: https://www.knab.gov.lv/lv/media/2098/download

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI