DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu padomes 26.novembra sēdē apspriestie jautājumi un pieņemtie lēmumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par Vidzemes apgabaltiesas priekšsēdētāju turpmākajiem pieciem gadiem Tieslietu padome iecēla tiesnesi Modri Lapiņu. Modris Lapiņš ir ilggadējs Vidzemes apgabaltiesas tiesnesis – tiesā strādā 26 gadus. Bijis apgabaltiesas priekšsēdētāja vietnieks un Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs, bet kopš šī gada jūnija pildīja tiesas priekšsēdētāja pienākumus.

Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupa turpinās darbu

Tieslietu padome aicina darba grupu Tiesu efektivitātes stiprināšanai turpināt darbu pie darba grupas izstrādātā rīcības plāna īstenošanas, tostarp tajā ietverto uzdevumu izpildes.

Tieslietu padomes izveidotās darba grupas uzdevums bija izstrādāt rīcības plānu Tieslietu padomes darbības stratēģijas 2021.–2025.gadam virziena “Efektīva un kvalitatīva tiesu vara” uzdevumu īstenošanai un rekomendēt prioritātes plāna izpildei. 22.oktobrī darba grupa prezentēja Tieslietu padomei tās izstrādāto rīcības plānu, kurā noteikti četri prioritārie darbības virzieni.

Darba grupa turpinās darbu, organizējot rīcības plāna realizēšanu, tas ir, nosakot veicamos uzdevumus, atbildīgās institūcijas un izpildes termiņus, kā arī kontrolējot to izpildi. Darba grupa informēs Tieslietu padomi par problēmām un nepieciešamajām rīcībām un lēmumiem to risināšanai.

Ņemot vērā, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneša Zigmunda Dundura pilnvaru termiņš Tieslietu padomē ir beidzies, viņa vietā Tieslietu padome darbam šajā darba grupā deleģēja Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ilzi Celmiņu.

Tieslietu padome arī turpmāk prasīs informāciju par e-lietas ieviešanas gaitu

Tieslietu padome uzklausīja Tieslietu ministrijas un Tiesu administrācijas informāciju par rīcības plānu e-lietas ieviešanai tiesās. E-lietas pakāpeniska ieviešana tiesvedībā sāksies no šī gada 1.decembra, un tiesu darba pāreja uz darbu pilnībā digitālā formātā notiks pakāpeniski līdz 2023.gada 1.decembrim.

Tieslietu ministrija informēja par procesuālajos likumos (Civilprocesa likumā, Kriminālprocesa likumā un Administratīvā procesa likumā) noteikto pārejas regulējumu. Pārejas posmā e-lietas ietvaros lietas materiāli glabājami elektroniski un lietas dalībniekiem pieejami attālināti, vienlaikus saglabājot iespēju dokumentus iesniegt tiesā un arī saņemt papīra formātā. Divu gadu pārejas periodā ir pieļaujamas atkāpes no procesu likumos noteiktā pamatregulējuma par lietu digitalizāciju, piemēram, ja radušies tehniski šķēršļi vai ir liels dokumentu apjoms.

Savukārt Tiesu administrācija informēja par praktisko e-lietas ieviešanas plānu tiesās – programmu nodrošinājumu, lietotāju iesaisti programmatūru testēšanā un pilnveidē, tiesu nodrošinājumu ar nepieciešamo tehniku un lietotāju apmācību un komunikāciju.

Tieslietu padome aicina Tieslietu ministriju un Tiesu administrāciju arī turpmāk informēt Tieslietu padomi par e-lietas ieviešanas gaitu. Par pirmā mēneša procesu un problēmām informācija tiks gaidīta jau janvāra sēdē. Mērķis ir, lai e-lietas ieviešana saglabātu un paaugstinātu tiesu darba kvalitāti un efektivitāti, nevis sarežģītu tiesu darbu un mazinātu tiesu pieejamību tiesu klientiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI