DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs A. Pelšs Parīzē pārrunā ES stratēģiskos izaicinājumus un drošības un aizsardzības politikas stiprināšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 26. novembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs piedalījās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu Ārlietu ministriju valsts sekretāru un ģenerāldirektoru sanāksmē Parīzē, Francijā. Francija, kas 2022.  gada 1. janvārī sāks pildīt Prezidentūras ES Padomē pienākumus, iepazīstināja ar prezidentūras prioritātēm nākamajam pusgadam. Eiropas Ārējās darbības dienests (EĀDD) un dalībvalstis apmainījās viedokļiem par soļiem, kas veicami ES noturības veicināšanā iepretim krīzēm, kā arī ES drošības un aizsardzības politikas stiprināšanā.

Diskusijā par aktuālajiem ES stratēģiskajiem izaicinājumiem un aizsardzības un drošības perspektīvām dalībnieki apsprieda “ES Stratēģiskā kompasa drošībai un aizsardzībai” dokumenta tekstu. Valsts sekretāri bija vienisprātis, ka piedāvātais instrumentu kopums ir labs pamats virknei ilgtermiņa risinājumu, lai Eiropa būtu noturīgāka iepretim dažādiem izaicinājumiem un draudiem. Vienlaikus A. Pelšs norādīja, ka atsevišķiem piedāvātajiem instrumentiem un to piemērošanai jābūt iekļautai jau pastāvošajā drošības un aizsardzības arhitektūrā. “Mums jāuzņemas reālistiski uzdevumi un jāatceras – lai ES būtu sekmīgs globāls spēlētājs, ir jāatrisina virkne izaicinājumu gan ES iekšienē, gan tuvajos kaimiņos. Jādarbojas papildinoši transatlantiskajai sadarbībai,” uzsvēra valsts sekretārs.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī ES dalībvalstu un institūciju kopīgā rīcība, tostarp koordinācija ar trešajām valstīm, reaģējot uz notiekošo uz ES robežas ar Baltkrieviju, kā arī saspīlējumu, kas veidojas uz Krievijas robežas ar Ukrainu. “Francijas prezidentūras laikā sagaidām prezidējošās valsts iesaisti un atbalstu visu nepieciešamo instrumentu izstrādē un piemērošanā, kas vērsti uz apdraudējuma uz ES ārējām robežām novēršanu,” sacīja A. Pelšs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI