DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Parlamentārā sekretāre kopā ar skolēniem izspēlēs galda spēli par Latvijas Neatkarības karu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 24. novembrī, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece Kandavā apmeklēs Pulkveža O. Kalpaka profesionālo vidusskolu, lai kopā ar skolas audzēkņiem piedalītos galda spēles “Latvijas Neatkarības karš 1918 – 1920” iepazīšanās turnīrā.      

Latvijas Neatkarības karam veltītās galda spēles turnīru vadīs SIA “Brain Games Publishing” pārstāvis, spēles autors Jānis Grunte, iepazīstinot ar spēles noteikumiem.

Galda spēles turnīrā piedalīsies Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas 1. kursa audzēkņi ar mērķi interaktīvā veidā izzināt Latvijas militārās vēstures notikumus, kas saistīti ar Latvijas valsts tapšanu un nosargāšanu Latvijas Neatkarības karā.

Pasākums notiks, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Jau vēstīts, ka galda spēli “Latvijas Neatkarības karš 1918 – 1920” pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma ir izstrādājusi SIA “Brain Games Publishing” sadarbībā ar Latvijas Kara muzeju.

Spēles pamatā ir Latvijas Neatkarības kara notikumi, un tā sastāv no trim dažādiem scenārijiem, kuri ataino kādu no Latvijas Neatkarības kara posmiem. Katrā no spēles scenārijiem spēlētāji, kopīgi sadarbojoties, rekrutē kaujas vienības, maršē tās cīņā pret ienaidnieku, ārstē ievainotos un seko līdzi tam, lai karaspēks būtu pietiekami apgādāts. Cīņās uzvarēt palīdz kārtis ar vēsturiskām personībām.

Lai atbrīvotu Latvijas valsti un uzvarētu spēlē, spēlētajiem ir jāsadarbojas, līdzīgi, kā tās notika Latvijas vēsturē. Balstoties uz vēstures notikumiem, spēlē nenovērtējams palīgs ir Latvijas sabiedrotie – Igaunijas un Polijas bruņotie spēki. Tāpat galda spēle parāda Neatkarības kara sarežģītību: ja vienā brīdī Latvijas armija cīnās kopā ar vācu armijas vienībām kā sabiedrotajiem, tad jau pēc neilga laika nākas doties kaujās pret tām.

Jau ziņots, ka šogad jūlijā durvis vēra Pulkveža O. Kalpaka profesionālā vidusskola, kurā šogad konkursa kārtībā uzņemti 30 audzēkņi. Pirmajā mācību gadā profesionālajā vidusskolā uzņemtie audzēkņi apgūst vispārējo vidējo izglītību ar papildu inženierzinātņu priekšmetiem, angļu valodu, fizisko sagatavotību un militāro mācību. Mācībās uzsvars tiek likts uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu.

Lai gan viens no Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas mērķiem ir gatavot jauno virsniecības paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nebūs obligātas.

Ņemot vērā, ka  mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē.

Vidusskolas mācību process pašlaik notiek Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās. Līdz 2023. gadam plānots pabeigt renovācijas darbus Rudbāržu muižā, kur Pulkveža O. Kalpaka profesionālā vidusskola atradīsies pastāvīgi.

Plašāka informācija par Pulkveža O. Kalpaka profesionālās vidusskolas mācību programmu, ikdienu, kā arī skolēnu uzņemšanu atrodama Aizsardzības ministrijas mājaslapā: www.mod.gov.lv/kalpakaskola.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI