DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvija kopā ar citām EKA dalībvalstīm nolemj paaugstināt Eiropas ambīcijas kosmosā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

19. novembrī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Līga Lejiņa piedalījās Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) dalībvalstu ministru sanāksmē Matuziņušā (Matosinhos), Portugālē. Par kosmosa jomu atbildīgo ministru padome vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas paredz paātrināt ar kosmosu saistītu iniciatīvu izmantošanu Eiropā, risinot neatliekamās un nepieredzētās sociālās, ekonomiskās un drošības problēmas, ar kurām saskaras Eiropa un tās iedzīvotāji.

Rezolūcijā jeb „Matuziņušas manifestā” ir definētas trīs jaunas iniciatīvas, tā dēvētie akseleratori, lai Eiropas ambīcijas kosmosā paceltu nākamajā līmenī. EKA ģenerāldirektors ir pilnvarots sadarbībā ar dalībvalstīm izstrādāt to pārvaldības un finansēšanas koncepcijas.

Vispirms  EKA uzsāks darbu pie akseleratora "Kosmoss zaļākai nākotnei". Ar mūsu planētas digitālā dubultnieka palīdzību varēs labāk izprast Zemes pašreizējo stāvokli, izstrādāt scenārijus un risinājumus ilgtspējīgai dzīvei uz Zemes -  tādējādi tiks veicināta klimata neitralitātes sasniegšana līdz 2050. gadam.

Kā otru prioritāti dalībvalstis apstiprināja akseleratoru "Ātra un elastīga reaģēšana krīzes situācijās". Tā mērķis ir atbalstīt valstis izlēmīgai rīcībai krīzes situācijās, ar kurām saskaras Eiropa: no plūdiem un vētrām līdz pat meža ugunsgrēkiem, nepārkāpjot dalībvalstu suverēno piekritību.

Trešā  iniciatīva "Kosmosa līdzekļu aizsardzība” paredzēta, lai aizsargātu EKA astronautus un satelītus no kosmosa atlūzu un kosmosa laikapstākļu radītiem draudiem.

IZM valsts sekretāre Līga Lejiņa diskusijās ar dalībvalstu un EKA pārstāvjiem uzsvēra, ka jaunās iniciatīvas ir pareizais ceļš, lai, efektīvi izmantojot kosmosu, uzveiktu klimata krīzi un sniegtu ieguldījumu zaļās ekonomikas veidošanā. Viņa norādīja, ka Latvija aktīvi iesaistīs kosmosa nozari - uzņēmējus, zinātniekus, valsts institūcijas un aģentūras - akseleratoru ieviešanā un īstenošanā. Latvijas kosmosa nozares sasniegumi -  algoritmu izstrāde Zemes novērošanas lietojumiem, kvantu tehnoloģijas, kosmosa atkritumu novērošanas sensori un mākslīgā intelekta risinājumi -  palīdzēs sasniegt akseleratoros "Kosmoss zaļākai nākotnei" un "Kosmosa līdzekļu aizsardzība” izvirzītos mērķus. 

2022. gada februārī Tulūzā, Francijā, notiks Eiropas Kosmosa samits, kur plānots pieņemt nākamos lēmumus jauno iniciatīvu ieviešanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI