DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU ar starptautiskiem partneriem izstrādā rokasgrāmatu uzņēmējdarbības izglītības modernizēšanai visā Eiropā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai stiprinātu uzņēmējdarbības izglītību, maksimāli to tuvinot globālā darba tirgus vajadzībām, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes eksperti izzinājuši uzņēmēju un vadītāju kompetences Latvijā. Sadarbībā ar ārvalstu universitāšu ekspertiem izstrādāta brīvi pieejama rokasgrāmata jauno uzņēmēju un vadītāju izglītošanai visā Eiropā.

«Gan profesionālā vide, gan sabiedrība strauji mainās. Ir pieaugusi nepieciešamība pēc kritiskās domāšanas, radošuma un sadarbības prasmēm. Izglītības iestādēm ir jāpalīdz studentiem kļūt radošākiem un uzņēmīgākiem. Tomēr daļa uzņēmējdarbības mācību kursu Eiropā joprojām ir fokusēti uz vietējiem apstākļiem, piedāvājot monodisciplināras mācības menedžmentā. Tie nereti nav vērsti uz jaunu darba un starptautiskā biznesa tirgos pieprasītu prasmju un kompetenču attīstību,» norāda RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) Starptautisko programmu nodaļas vadītājs Modris Ozoliņš.

RTU jau ir izveidota spēcīga inovāciju ekosistēma, kas piedāvā zināšanas, mentoringu, vietēja un starptautiska mēroga atbalsta instrumentus, lai ikvienam studentam būtu iespēja attīstīt inovatīvo domāšanu, jaunrades prasmes, uzņēmējspējas un jau studiju laikā radīt jaunus produktus un pakalpojumus vai sākt uzņēmējdarbību.

M. Ozoliņš uzsver – globāli mainot mācību procesu, koncentrējoties uz uzņēmējdarbības prasmju veidošanu studentos, vairojot organizāciju vadības un līderības prasmes, piedāvājot iespēju strādāt starpdisciplinārās un starptautiskās komandās ciešā sasaistē ar biznesa vidi, tiks stiprināta ilgtspējīga un starptautiska uzņēmējdarbības ekosistēma.

Lai uzlabotu uzņēmējdarbības izglītību visā Eiropā, sadarbojoties RTU, Roterdamas Lietišķo zinātņu augstskolai Nīderlandē, Dienvidaustrumu Somijas Lietišķo zinātņu augstskolai un Anglia Ruskin universitātei Lielbritānijā, izveidota starpdisciplināra uzņēmējdarbības mācību rokasgrāmata – https://goodpractices.eu/handbook Tajā piedāvāts plašs akadēmiski un praktiskā pieredzē pamatots instrumentu kopums, ko mācībspēki var brīvi izmantot. Rokasgrāmata pieejama arī latviešu valodā.

Pirms rokasgrāmatas izstrādes projekta partnervalstīs tika izzinātas uzņēmēju un vadītāju kompetences, kā arī augstskolu un uzņēmējdarbības atbalsta institūciju skatījumu uz to sasniegšanu. Latvijas uzņēmēji par svarīgākajām kompetencēm uzskata spēju tikt galā ar nenoteiktību, neskaidrību un risku, motivāciju un neatlaidību, kā arī plānošanu un pārvaldību, liecina pētījums. Savukārt ne tik augstu tiek vērtēta ētiskā un ilgtspējīgā domāšana, finanšu un ekonomikas kompetence, kā arī radošums. Plašāk par pētījumu – https://ej.uz/UznemejdarbibasIzglitibasPetijums

Pētījums veikts ERASMUS+ Stratēģisko partnerību projektā «Eiropas uzņēmējdarbības apmācības komūna» (Nr.2018-1-LV01-KA203-046974). RTU IEVF ir projekta vadošais partneris.

RTU IEVF ir lielākā RTU fakultāte, kurā augstāko izglītību dažādos ekonomikas un uzņēmējdarbības virzienos iegūst vairāk nekā 4000 studentu. Šogad fakultāte svin savu 55. jubileju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI