DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Atceļ attaisnojošo spriedumu krimināllietā daļā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un nodod lietu jaunai izskatīšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Krimināllietu departaments 14.oktobrī, izskatījis prokurora protestu par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru divi pašvaldības policisti atzīti par nevainīgiem un attaisnoti apsūdzībā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un smagu miesas bojājumu nodarīšanu, atstāja negrozītu attaisnojošo Rīgas apgabaltiesas spriedumu apsūdzības daļā pēc Krimināllikuma 125.panta trešās daļas, bet atcēla par attaisnošanu pēc Krimināllikuma 317.panta trešās daļas. Atceltajā daļā lieta nosūtīta jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Pirmstiesas kriminālprocesā apsūdzība pēc Krimināllikuma 125.panta trešās daļas celta par to, ka viņi personu grupā tīši nodarīja tādu miesas bojājumu, kas bīstams dzīvībai un vainīgo neuzmanības dēļ bijis par iemeslu personas, kura atradās bezpalīdzības stāvoklī, nāvei, un pēc Krimināllikuma 317.panta trešās daļas par to, ka viņi, būdami valsts amatpersonas, izdarīja tīšas ar vardarbību saistītas darbības, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas un radījušas būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, izraisot smagas sekas.

Senāts atzina, ka apelācijas instances tiesas spriedums daļā par apsūdzēto atzīšanu par nevainīgiem un attaisnošanu pēc Krimināllikuma 317.panta trešās daļas neatbilst Kriminālprocesa likuma normās izvirzītajām prasībām. Senāts lēmumā norāda uz jau iepriekš tiesu praksē nostiprinātu atziņu, ka tiesai, pirms izlemt par apsūdzētā atzīšanu par nevainīgu un attaisnošanu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, ir jāizvērtē, vai apsūdzētais nav atzīstams par vainīgu un sodāms cita noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, proti, apelācijas instances tiesai jāvērtē vai katra apsūdzētā darbībās nav konstatējamas Krimināllikuma 317.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva visas nepieciešamās un obligātās pazīmes.

Vienlaikus Senāts atzinis par pamatotiem apelācijas instances tiesas secinājumus, ka lietā nav iegūti tādi pierādījumi, kas izslēdz saprātīgas šaubas par apsūdzēto vainīgumu apsūdzībā pēc Krimināllikuma 125.panta trešās daļas. Apelācijas instances tiesa, pamatojot savus atzinumus, secinājusi, ka nav pierādīts, ka apsūdzētie veikuši darbības, kas norādītas apsūdzībā.

Lieta Nr. SKK-346/2021 (11089193113)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI