DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldības policija pastiprināti kontrolēs Covid-19 ierobežojumu ievērošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, Rīgas pašvaldības policija (RPP) pastiprināti kontrolēs valstī noteikto Covid-19 vīrusa izplatības ierobežojumu ievērošanu – gan masku lietošanu sabiedriskajā transportā, gan izklaides vietu darbību. Par to ceturtdien, 7. oktobrī preses konferencē informēja RPP priekšnieks Juris Lūkass.

“Sagaidot rudeni, arī vīruss nesnauž. Mēs skaidri redzam, ka diemžēl epidemioloģiskā līkne aug nepielūdzamos ātrumos. Vasarā mēs visi nedaudz atpūtāmies no ierobežojumiem – to redzam gan izklaides vietās, gan sabiedriskajā transportā, gan veikalos. Bet situācija ir pasliktinājusies, tāpēc mēs gribam būt gatavi jebkuriem valdības lēmumiem un jau preventīvi esam izstrādājuši plānu, kā rīkoties,” norādīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

Kā informēja J. Lūkass, šogad līdz šim dažādi objekti apsekoti vairāk nekā 100 000 reižu, kopā konstatēti vairāk nekā 5000 pārkāpumu. Apsekošanas objektos ietilpst gan veikali, gan izklaides vietas, gan laikā, kad ārtelpās bija jāievēro ierobežojumi, - parki un citas pulcēšanās vietas.

Tas, ka sabiedrība ir atslābusi, atspoguļojas arī pārkāpumos. Proti, trijos vasaras mēnešos kopā policija konstatēja 222 dažādus ierobežojumu pārkāpumus, taču septembrī vien pārkāpumu skaits bija par trešdaļu lielāks - 337. Oktobra pirmajā nedēļā konstatēti jau 86 pārkāpumi.

RPP visvairāk informācijas saņēmusi par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskajā transportā. Šogad sadarbībā ar Rīgas satiksmes kontroles dienestu policija veikusi 775 pārbaudes, kurās pārbaudīti gandrīz 17 000 transportlīdzekļu. Vasarā trijos mēnešos tika konstatēti 59 gadījumi, kuros pasažieri nelietoja sejas maskas. Taču rudenī šāds pats pārkāpumu skaits konstatēts nedaudz vairāk kā mēneša laikā, kad no 1. septembra līdz 6. oktobrim reģistrēti 60 gadījumi.

Ņemot vērā aktualitāti un lūgumu no AS “Pasažieru vilciens”, RPP šobrīd veic arī pārbaudes vilcienos. Dažu dienu laikā konstatēti 85 pārkāpumi. Diemžēl pārkāpēju vidū ir arī vakcinētas personas, kas liecina par noteikumu neizpratni sabiedrības vidū.

Tāpat RPP saņem informāciju no iedzīvotājiem par izklaides vietām, kurās nepienācīgi tiek pārbaudīti sertifikāti. Šādu vietu pārbaudes aizņem daudz laika. Ikdienas režīmā parasti izklaides vietā apmeklētāji tiek pārbaudīti izlases veidā, taču, ja ir ziņas par pārkāpumu vai jau pirmie pārbaudītie izrādās bez sertifikāta, tad policistiem jāpārbauda visi apmeklētāji – parasti vairāki desmiti, bet reizēm arī vairāk nekā 100 cilvēku.

Kvalitatīva ierobežojumu kontrole prasa daudz resursu, tādēļ tā jāizvirza priekšplānā. No 6. oktobra RPP pārgājusi tādā darba režīmā, kāds bija ārkārtējās situācijas laikā. Proti, policija ierobežojumu kontroles jomā strādā pastiprināti. Prioritāšu maiņa šajā gadījumā neietekmēs policijas darbu attiecībā uz izsaukumiem, kuros ir apdraudēta cilvēka dzīvība vai veselība (kautiņi, vardarbība pret bērnu, vardarbība pret dzīvesbiedru). Taču jārēķinās, ka atsevišķu mazāk svarīgu izsaukumu apkalpošana var būt ilgāka, piemēram, pārkāpumi ceļu satiksmē, skaidroja J. Lūkass.

“Katru nedēļu mēs saņemam informāciju par izpildīto darbu apjomu un redzam, ka arī pārkāpumu skaits aug. Jāapzinās, ka RPP kapacitāte nav neierobežota. Policijā aizvien ir liels vakanču skaits, un iekšējie resursi, ko varam izmantot, jāizmanto maksimāli efektīvi, lai Rīga būtu epidemioloģiski droša pilsēta,”  uzsvēra L. Ozola.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI