DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

«Times Higher Education» reitingā RTU inženierzinātņu studiju jomā novērtēta visaugstāk Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) sniegums inženierzinātņu studijās ir visaugstākais salīdzinājumā ar citām Latvijas augstskolām, atzīts starptautiskajā reitingā «Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 by Subject», RTU ierindojot 601.–800. vietā starp pasaules labākajām inženierzinātņu augstskolām.  

«THE World University Rankings 2022 by subject: Engineering» pavisam iekļautas 1188 pasaules vadošās universitātes inženierzinātņu, enerģētikas un elektronikas, mehānikas un aeronautikas, būvniecības un ķīmijas inženierzinātņu jomās. Šogad ir lielāka konkurence salīdzinājumā ar pērno gadu, kad šajā kategorijā bija iekļautas 1098 augstskolas.

Reitingā augstskolas vērtētas pēc vairākiem kritērijiem – studijas, zinātnes sasniegumi, citējamība, starptautiskā sadarbība, sadarbība ar industriju. Inženierzinātņu sadaļā RTU visaugstāk novērtēta sadarbība ar industriju. No Latvijas augstskolām šajā reitinga sadaļā vēl iekļauta Latvijas Lauksaimniecības universitāte, to ierindojot 1001+ vietā. Līdzīgi kā RTU, arī Viļņas Ģedimina Tehniskās universitātes sniegums inženierzinātnēs novērtēts ar 601.–800. reitinga pozīciju, savukārt Kauņas Tehnoloģiju universitāte ierindojusies 801.–1000. vietā, bet Tallinas Tehnoloģiju universitāte – 500.–601. vietā. Reitinga pirmajā vietā atrodas Hārvarda Universitāte (ASV), otrajā vietā – Stenfordas Universitāte (ASV), un trešajā – Kalifornijas Universitāte (ASV).

Savukārt reitingā «THE World University Rankings 2021 by subject: Computer Science» izvērtēts augstskolu sniegums datorzinātnē, un RTU ir vienīgā Latvijas augstskola, kas iekļuvusi šajā reitingā, ieņemot 801.+ vietu. Arī šajā pozīcijā visaugstāk novērtēta RTU sadarbība ar industriju.

Universitāšu sadarbība ar industriju reitingā tiek vērtēta pēc tā, cik lielus ienākumus augstskola ir guvusi no zināšanu pārneses. Zinātnes kritērijā tiek ņemti vērā reputācijas aptaujas rezultāti, universitāšu ienākumi no pētniecības un tās produktivitāte. Internacionalizācijas kritērijā tiek vērtēts ārzemju studentu un mācībspēku skaita īpatsvars, kā arī starptautiskā sadarbība pētniecībā pēc zinātnisko publikāciju citējamības rādītājiem. Sniegumu studijās vērtē pēc reputācijas aptaujas rezultātiem, studentu un mācībspēku skaita savstarpējās attiecības, mācībspēku ar doktora grādu īpatsvara, kā arī citiem rādītājiem. Savukārt citējamība jeb pētniecības ietekme atklāj universitāšu lomu jaunu zināšanu un ideju radīšanā un izplatīšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI