DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tautas frontes muzejs aicina uz tiešsaistes sarīkojumu “Paldies sakām pučistiem…”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1991. gada 21. augusts, PSRS puča laikā Latvijā.

FOTO: Laimonis Martinsons, LNVM krājums

30. septembrī plkst. 17.00 LNVM Tautas frontes muzejs sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu aicina tiešsaistē pieslēgties diskusijai „Paldies sakām pučistiem…”.

Diskusijas gaitā tiks atgādināts un runāts par 1991. gada 19.-21. augusta puču Maskavā, kas negaidīti strauji atrisināja 1990. gada sākuma neatkarību deklarējušo Baltijas valstu cīņu par atbrīvošanos no PSRS de facto.

Kāda situācija veidotos, ja pučs nenotiktu? Kas notiktu, ja pučisti uzvarētu? Kāda tagad būtu Latvija, ja puča kulminācijas brīdī Latvijas Republikas Augstākā padome pēc Igaunijas Republikas Augstākās padomes parauga nepasludinātu Konstitucionālo likumu par “pārejas perioda” beigām un pilnīgu neatkarību?

Tāpat diskusijā runās arī par Latvijas tautas un tās līderu rīcību pēc puča, kad vajadzēja pēc iespējas ātrāk panākt gan valdības starptautisko atzīšanu, gan pārņemt kontrolē valsts robežas, gan Krievijas karaspēka klātbūtnē veidot savu aizsardzības sistēmu, pārorientēt tautsaimniecību.

Godalgotā amerikāņu žurnāliste un ārvalstu korespondente Anna Kūpere ir teikusi: “Kopš 1991. gada Baltijas valstis nav tikušas pārāk plaši atspoguļotas ASV medijos. Man vienmēr šķitis, ka tā ir laba zīme – nekas nav aizgājis pārāk šķērsām”.

Diskusijā piedalīties aicināti unikālu notikumu aculiecinieki un personības, no kurām bija atkarīga valsts neatkarības nostiprināšana – rakstniece un publiciste Marina Kosteņecka, politiķis Jānis Dinevičs, politiķis Juris Dobelis, politiķis Ģirts Valdis Kristovskis. Sarunu vadīs Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns.

Diskusija tiks straumēta LNVM Tautas frontes muzeja Facebook lapā facebook.com/tautasfrontesmuzejslnvm.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļa kopš 2016. gada organizē atceres sarīkojumus un diskusijas par padomju okupācijas, Trešās Atmodas un Latvijas valsts atjaunošanas laiku, savienojot dzīvo atmiņu ar mūsdienām.

Sarunu ciklu “Trešā atmoda. 1991. gads. Atbrīvošanās” LNVM Tautas frontes muzejs 2021. gadā veido sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI