DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Uzlabos ugunsdrošības un civilās aizsardzības risku novērtēšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 28.septembrī, Ministru kabinets (MK) izskatīja Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu par ugunsdrošības un civilās aizsardzības risku novērtēšanas instrumentu, tā izveidošanas un uzturēšanas izmaksām.

Riska novērtēšanas instruments būs nozīmīgs papildinājums, lai rūpētos par sabiedrības drošību, jo dati par administratīvo teritoriju risku novērtējumu tiks apkopoti automātiski, dodot iespēju visaptveroši novērtēt situāciju, kas savukārt palīdzēs precīzāk plānot dienesta resursu izmantošanu un veikt ugunsdrošības un civilās aizsardzības uzraudzības, kā arī ugunsdrošības prevencijas pasākumus.

Ieviešamais ugunsdrošības un civilās aizsardzības risku novērtēšanas instruments ir Vienotās ugunsdrošības un civilās aizsardzības platformas sastāvdaļa, un tas ietvers vienpadsmit riska kritērijus, kas saistīti ar riska varbūtību un tā sekām, piemēram, iedzīvotāju blīvumu pašvaldībā un notikumu, t.sk., ugunsgrēku skaitu konkrētajā teritorijā. Kopējā kritēriju vērtība veidos riska līmeni attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Viens no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) uzdevumiem ir apzināt ugunsdrošības stāvokli Latvijā un iespējamos apdraudējumus un, pamatojoties uz to analīzi, sniegt valsts un pašvaldību iestādēm priekšlikumus par situācijas uzlabošanu ugunsdrošības un civilās aizsardzības jomā.

Ugunsdrošības un civilās aizsardzības risku novērtēšanas instrumenta ieviešanai nepieciešams finansējums ir 892 000 eiro, neskaitot uzturēšanai un uzlabošanai nepieciešamo finansējumu 133 800 eiro gadā. Risinājumu ieviesīs Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Prognozējamais risinājuma ieviešanas laiks ir 18 mēneši.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 18.augustā MK izskatīja un atbalstīja Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu par informācijas sistēmu „Ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darba vadība un kontrole” un „Ugunsdrošības stāvokļa pašdeklarēšanas sistēma” (UDOS) ieviešanu, izveidošanu un uzturēšanu. Minēto sistēmu mērķis ir nodrošināt to, lai valsts ugunsdrošības uzraudzības darba organizēšanas kārtība kļūtu efektīvāka.

Pašdeklarēšanas sistēma kalpos kā ērts un saprotams pašnovērtējuma rīks, kas objektu atbildīgajām personām palīdzētu apzināties normatīvajos aktos noteiktās ugunsdrošības prasības attiecīgajā objektā. Savukārt UDOS ir paredzēta kā vairāku savstarpēji saistītu informācijas sistēmu pārvaldības sistēma, kas pieejama valsts ugunsdrošības darbā  iesaistītajām VUGD amatpersonām, lai nodrošinātu nepieciešamās informācijas apriti valsts ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darbu veikšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI