DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Augustā būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 1,0 %

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 1,0 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būvmateriālu cenas pieauga par 1,2%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,9 %, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 0,6 %.

Augustā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu palielinājums metālam, metāla izstrādājumiem, kā arī dolomīta šķembām.

Salīdzinot ar 2020. gada augustu, būvniecības izmaksas palielinājās par 8,7 %. Būvmateriālu cenas palielinājās par 12,8 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 5,0 %, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 3,7 %.

Būvniecības izmaksu pārmaiņas

(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

Informācija par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2021. gada septembrī tiks publicēta 27. oktobrī.

Metodoloģiskā informācija

2021. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2020. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90,3 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 34 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Pārskatu par būvniecības resursu cenām par augustu iesniedza 94,8 % uzņēmumu, iesniegto datu apjoms un to kvalitāte būtiski neatšķiras no iepriekšējiem periodiem. Augustā kopējais būvniecības izmaksu indekss atbilst statistikas pamatprincipiem un vispārīgajiem kvalitātes kritērijiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI