DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Salaspils kodolreaktors svin 60. gadu jubileju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” (LVĢMC) pārvaldībā esošais Salaspils kodolreaktors 26. septembrī svinēs savu 60 gadu pastāvēšanu, kopš tas oficiāli iedarbināts 1961. gadā.

Salaspils kodolreaktora vēsture meklējama 1958. gadā, kad tika pieņemts lēmums par reaktora celtniecību Latvijā. Kodolreaktoru IRT-1000, kuru izstrādāja Maskavas I. Kurčatova Atomenerģētikas institūts, vietējie speciālisti sāka celt 1960. gadā.

Kodolreaktora iedarbināšanas process kopumā bija vienkāršs, taču emocionāli ļoti saspringts. Vispirms tika nolaisti vadības stieņi un ievietota kasete ar urāna degvielu, tad stieņus pacēla un reģistrēja neitronu plūsmu. Šo procedūru atkārtoja daudzas reizes. Ķēdes reakcija bija sākusies, kad, nemainot stieņu stāvokli, plūsmas intensitāte turpināja palielināties un tās apturēšanai stieņus nolaida dziļāk aktīvajā zonā. Šis svinīgais brīdis iestājās, kad aktīvajā zonā ievietoja 26. kaseti, – 26. septembrī plkst. 17:02.

1973. – 1974. gadā Salaspils kodolreaktoru rekonstruēja. Modernizācijas procesā reaktora tipveida projektā IRT-1000 tika uzlaboti iekārtu tehniskie risinājumi – nomainītas tehnoloģiskās iekārtas un palielināta jauda līdz 5 MW, ievērojami palielinot neitronu plūsmu. Rezultātā tika uzlabotas reaktora izmantošanas iespējas.

Salaspils kodolreaktors tika apturēts, lai to vairs nekad neiedarbinātu, 1998. gada 19. jūnijā plkst. 13:00.

Svarīgs valstisks notikums bija 2000 gadu sākumā, kad sadarbībā ar Amerikas Savienoto valstu Enerģētikas departamenta Nacionālās drošības centru notika svaigās (neapstarotās) kodoldegvielas izvešana uz Krieviju. Vēlāk uz Krieviju izveda arī lietoto kodoldegvielu.

Lai arī daudzus gadus Salaspils kodolreaktora nākotne – demontāža – bija neskaidra, dažādu apsvērumu dēļ lēmumi un tālākas rīcības plāni nevirzījās, šobrīd sperts liels solis uz priekšu, jo kopš aprīļa beigām notiek Salaspils kodolreaktora izpēte un būvprojekta izstrādes darbi reaktora demontāžai.

Anta Jantone, LVĢMC Informācijas analīzes daļas vadītāja: “Līguma ar SIA “REM PRO” ietvaros tiek veikti Salaspils kodolreaktora  un tā teritorijas detalizēti izpētes darbi, lai noteiktu radioaktīvo atkritumu apjomu, kas radīsies kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas laikā.  Tāpat ir paredzēta būvprojekta izstrāde kodolreaktora, tā palīgiekārtu un sistēmu demontāžai un likvidēšanai, vienlaikus nosakot kodolreaktora demontāžas darbu paredzamās izmaksas.”

Lai saglabātu vēsturisko mantojumu un pastāstītu Latvijas kodolreaktora stāstu, LVĢMC izstrādājuši Salaspils kodolreaktora 360 grādu virtuālo tūri, kas no 27. septembra būs pieejama visiem interesentiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI