DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks iepazīšanās vizītē uzņems Lielbritānijas un Īrijas vēstniekus Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 20. septembrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks iepazīšanās vizītē uzņems Lielbritānijas vēstnieku Latvijā Polu Bramelu (Paul Brummell) un Īrijas vēstnieci Latvijā Īmeru Frīlu (Eimear Friel), lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes un turpmāko sadarbību aizsardzības jomā.

Latvija sadarbojas ar Lielbritāniju NATO, Apvienotajos reaģēšanas spēkos, Ziemeļu grupā un citos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

Pašlaik, no 13. līdz 26. septembrim, Zviedrijā un Lielbritānijā norisinās Apvienoto reaģēšanas spēku komandvadības mācības “Joint Protector 21”, kuru mērķis ir sekmēt starpvalstu sadarbību, reaģējot uz jebkāda veida hibrīdo apdraudējumu, un kurās piedalās arī vairāki Latvijas aizsardzības nozares pārstāvji. 

Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots 2014. gadā NATO samitā Velsā, un tajos piedalās  Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Somija un Zviedrija. Apvienoto reaģēšanas spēku mērķis ir izveidot ātri reaģējošus, apmācītus un ekipētus spēkus, kuri spētu reaģēt uz jebkāda veida konfliktiem, tostarp piedalīties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, kā arī iespēja regulāri piedalīties starptautiskajās militārajās mācībās, tādējādi attīstot praktisko partnerību un jaunas spējas, pilnveidojot dalībvalstu bruņoto spēku spēju savstarpējo savietojamību.

Savukārt Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības forums, kurā ietilpst Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vācija, Polija, Nīderlande un Lielbritānija un kura mērķis attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Tāpat Latvijas un Lielbritānijas karavīri regulāri piedalās kopā NATO militārajās mācībās. Piemēram, šogad maijā Ādažu poligonā norisinājās starptautiskās militārās mācības “Summer Shield XVII”, kuras dalībvalstu vidū bija Lielbritānija un kurās karavīri trenēja gaisa un sauszemes operāciju integrāciju.

Latvija sadarbojas ar Īriju Eiropas Savienības ietvaros, tostarp, ES Kaujas grupā, kuras galvenais uzdevums ir sniegt palīdzību ES dalībvalstīm un citām valstīm, kuras lūdz palīdzību un kurās rodas krīze, ko nav iespējams atrisināt diplomātiskā ceļā, vai arī, ja izceļas ārēji vai iekšēji militāri draudi, nemieri un konflikti.

2020. gada otrajā pusgadā Latvijas kontingents veicu sešu mēnešu dežūru Vācijas vadītajā ES Kaujas grupā, kurā piedalījās arī Austrija, Čehija, Horvātija, Īrija, Nīderlande, Somija un Zviedrija. Savukārt 2016. gada otrajā pusgadā Latvija ar aptuveni 100 karavīru un zemessargu lielu kontingentu dežurēja Lielbritānijas vadītājā ES kaujas grupā kopā ar karavīriem no Lielbritānijas, Somijas, Īrijas, Lietuvas un Zviedrijas.

Īrijas vēstnieci Ī. Frīlu darbam Latvijā akreditēja 2021. gada 29. jūnijā  un Lielbritānijas vēstnieku P. Bramelu – 2021. gada 16. jūlijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI