DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Teātra izrāde un citi pasākumi dzelzceļa staciju ēkās Eiropas kultūras mantojuma dienās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas kultūras mantojuma dienās, kas notiks no 17. līdz 19. septembrim un kas šogad veltītas transporta tēmai, ikvienam interesentam būs iespēja apmeklēt VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) īpaši organizētus pasākumus LDz objektos, no kuriem lielākā daļa ikdienā nav pieejami. Tā kā 2021. gads Eiropas Savienībā ir pasludināts par Eiropas dzelzceļa gadu, dzelzceļa tēma šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienās tiek akcentēta īpaši, apliecinot, ka dzelzceļa vēsture ir nozīmīga kultūras mantojuma sastāvdaļa.

“Rūpējoties par dzelzceļa vēstures pēctecību, šogad esam īpaši padomājuši par to, lai Eiropas kultūras mantojumu dienu apmeklētājiem teju visos Latvijas reģionos dotu iespēju viesoties gan esošajās, gan bijušajās dzelzceļa stacijās un pieturas punktos. Katrā no tiem būs īpaša programma un stāsts, kas apmeklētājus aizvedīs gan tuvākā, gan tālākā vēstures posmā, iezīmējot dzelzceļa nozīmību arī mūsdienās,” norāda LDz Industriālā mantojuma eksperts Toms Altbergs.

Par godu Liepājas dzelzceļa stacijas 150. gada dienai, stacijas ēkā ir tapusi un Eiropas kultūras mantojuma dienu ieskaņā tika rādīta teātra izrāde “Mūra pils tuksnesī”. Ar teātra profesionāļiem, amatierteātra "Projekts" aktieriem, kā arī ar Latvijā pazīstamā Nacionālās operas solista Armanda Siliņa dalību režisore, dramaturģe Sandija Santa ir radījusi izrādi, kas ir sadzīviska groteska, kurā caur stacijas darbinieku skatu prizmu atainoti stacijas apmeklētāju dzīvesstāsti un gaidas.

Tāpat Liepājas stacijas ēkas otrajā stāvā no 17. līdz 19. septembrim apmeklētājiem būs pieejama īpaša izstāde, kas veltīta gan Liepājas dzelzceļa stacijas ēkas, gan visa dzelzceļa posma vēstures līkločiem.

Līdzīga izstāde notiks arī Dobelē, kur 18. un 19. septembrī laika posmā no 11.00 līdz 17.00 dzelzceļa stacijas ēkas uzgaidāmajā zālē būs iespēja iepazīties ar Dobeles stacijas ēkas un attiecīgās dzelzceļa līnijas vēsturi.

Savukārt Mārcienā, sadarbībā ar Madonas novada Mārcienas pagasta pārvaldi, 18. septembrī dzelzceļa pieturas punkta teritorijā būs skatāma vietējā kultūras nama sagatavota bērnu, jauniešu un pašdarbības kolektīvu piedāvāta programma.

Ventspilī 19. septembrī no plkst. 12.00 līdz 14.00 ikvienam interesentam būs iespēja apmeklēt Ventspils dzelzceļa stacijā izvietoto izstādi, kur Ventspils pašvaldības muzeja pārstāvis stāstīs par Ventspils dzelzceļa mezgla vēsturi.

Savukārt Eglaines dzelzceļa stacijā 18. septembrī laika posmā no plkst. 13.00 līdz 18.00 un 19. septembrī laika posmā no 10.00 līdz 15.00 nodibinājuma “Sēlijas projekti” biedri stāstīs gan par Sēlijas Mazbānīša vēsturi, gan tā atstāto ietekmi uz novada attīstību, papildus iepazīstinot apmeklētājus ar vēsturiski-ģeogrāfiskā pētījuma rezultātiem.

Naujenē 18. septembrī laika posmā no 14.00 līdz 17.00 un 19. septembrī laika posmā no 11.00 līdz 14.00 ikvienam stacijas ēkas apmeklētājam būs iespēja dzirdēt LDz Industriālā mantojuma eksperta Toma Altberga stāstu par stacijas un attiecīgās dzelzceļa līnijas vēsturi.

Vienlaikus Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros sestdien, 18. septembrī, ikvienam interesentam sākot no 10 gadu vecuma būs iespēja piedalīties Latvijas dzelzceļa organizētajos industriālajos pārgājienos Rīgā un Jelgavā. Tajos Dzelzceļa muzeja speciālista vadībā būs iespēja uzzināt, kā dzelzceļš ir mainījis pilsētvidi gan Jelgavas pilsētā, gan arī Rīgā.

Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Latvijas iedzīvotājiem un viesiem būs apskatāmi kopumā vairāk nekā 80 objekti visā Latvijā, paverot plašu mantojuma spektru – sākot ar ceļiem, tiltiem, kanāliem un dzelzceļa stacijām, beidzot ar lidlaukiem,  bākām un pašu spēkratu kolekcijām.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir iespēja plašai sabiedrībai padarīt pieejamu un atvērtu ar transportu un pārvietošanos saistīto kultūras mantojumu, vienlaikus aktualizējot un mazinot barjeras kultūras mantojuma fiziskajai un emocionālajai pieejamībai, lai daloties un iepazīstot savu dažādību, mēs kļūtu tuvāki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI