DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Veicot grozījumus likumos, augstskolām deleģēs tiesības atzīt ārvalstīs izdotus diplomus no noteiktām valstīm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izglītības un zinātnes ministrija ir  izstrādājusi grozījumus Izglītības likumā un Augstskolu likumā, kas mazinās augstskolām administratīvo slogu izglītības dokumentu atzīšanā reflektantiem, kuri izglītību ieguvuši ārvalstīs. Vakar, 2021. gada 31. augustā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē tika atbalstīta likumprojektu tālāka virzība.

Sagatavotie likumprojekti “Grozījumi Izglītības likumā” un “Grozījumi Augstskolu likumā” dos tiesības augstskolām studiju uzsākšanai vai turpināšanai atzīt Eiropas Savienības valstīs, Eiropas Ekonomikas zonas valstīs, Šveices Konfederācijā un Ministru kabineta noteiktās ārvalstīs izsniegtus izglītības dokumentus un akadēmiskos grādus, kas izdoti sākot no 2016. gada 1. janvāra. Tas sekmēs gan ātrāku izglītības dokumentu izskatīšanu ārvalstu studentiem no šīm valstīm, gan tiem Latvijas un/vai diasporas jauniešiem, kuri izglītību ieguvuši minētajās valstīs un vēlēsies augstāko izglītību iegūt Latvijā.

Līdz šim visu ārvalstīs izdotu izglītības dokumentu ekspertīzi (atzīšanu) veica Akadēmiskās informācijas centrs. Stājoties spēkā grozījumiem normatīvajos aktos, noteiktās valstīs izdotus izglītības dokumentus akadēmiskos nolūkos varēs atzīt šādas tiesības ieguvusi augstskola. Tiks izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas ietvers prasības augstskolām šādu tiesību iegūšanai.

Paredzēts, ka tās augstskolas, kuras pašas veiks akadēmisko grādu un izglītības dokumentu ekspertīzi, izsniegs izziņu par minētajās ārvalstīs izdota dokumenta atbilstību attiecīgajam dokumentam un izglītības līmenim Latvijā, veicot par to ierakstu Ārvalstīs izsniegto izglītības dokumentu reģistrā.

Vienlaikus likumprojekts “Grozījumi Izglītības likumā” precizē Akadēmiskā informācijas centra statusu kā Latvijas nacionālo informācijas centru diplomatzīšanas jomā. Atbilstoši Lisabonas konvencijai tiks izstrādātas kvalifikāciju atzīšanas vadlīnijas, slēdzot ar attiecīgo augstskolu vienošanos par sadarbību diplomu atzīšanā. Akadēmiskā informācijas centrs turpinās veikt citās valstīs izdotu diplomu atzīšanu un to augstskolu reflektantu izglītības dokumentu izskatīšanu, kurām šādas tiesības netiks piešķirtas vai augstskola izvēlēsies šīs tiesības neizmantot.

Diplomatzīšanas procesā ir jānodrošina Lisabonas konvencijas prasību ievērošana, pārliecinoties, ka attiecīgais izglītības dokuments ir autentisks, tas iegūts legāli, izdevējvalstī atzītā izglītības iestādē; tas atbilst noteiktajam izglītības līmenim, lai studētu augstskolā. Kopumā diplomatzīšana ir komplicēts process, līdz ar to, pirmās uz tiesībām atzīt ārvalstīs iegūtos izglītības dokumentus varētu pretendēt tās augstskolas, kurām ir daudzu gadu pieredze darbā ar ārvalstu studentiem un atbilstošā ekspertīze, kā arī kapacitāte izglītības dokumentu atzīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI