DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Aicina pieteikties metu konkursā vides objektam, kas veltīts protestiem padomju okupācijas laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Okupācijas muzejs un domubiedru grupa aicina pieteikties metu konkursā piemiņas zīmei “Garā pupa”, kuru paredzēts uzstādīt Rīgā, Radio ielā  vietā, kur 22 gadus vecais students Bruno Javoišs 1963. gada 5. decembra rītā radiotornī uzvilka Latvijas valsts karogu.

Latvijas Okupācijas muzeja izsludinātais metu konkurss, kura termiņš pagarināts līdz 20. oktobrim, ir atklāts un tajā aicināta pieteikties jebkura juridiska vai fiziska persona, kas ir gatava īstenot piedāvātā meta ideju. Konkursa uzvarētāju noteiks žūrija un godalgos trīs labākos piedāvājumus, pirmajai vietai piešķirot 2000 EUR, otrajai vietai 400 EUR, trešajai vietai 200 EUR. Konkurss tiek rīkots un tiks apmaksāts no privātpersonas ziedojuma, ko saņēmis Latvijas Okupācijas muzejs. Pieminekļa izveidei un uzturēšanai paredzēts turpināt piesaistīt ziedojumus.

Piemiņas vieta simbolizēs dažādas protesta formas padomju okupācijas periodā. — Latvijas karoga pacelšana dažādās publiskās vietās, Latvijas svētku un piemiņas dienu atcere, pagrīdes grupu veidošana, atklāta PSRS politikas kritika, pretpadomju uzsaukumu un skrejlapu izgatavošana, nelegālas literatūras izplatīšana, padomju varas simbolu iznīcināšana, apelēšanu pie ārvalstu valdībām un sabiedriskās domas, okupācijas režīma nodarītā kaitējuma, represiju un cilvēktiesību pārkāpumu dokumentēšana u.c. Piemiņas vieta godinās visus Latvijas cilvēkus, kas uzdrīkstējās nepakļauties padomju varai.

Kā nolikumā noteicis Latvijas Okupācijas muzejs un projektā iesaistītā domubiedru grupa, piemiņas zīmei jābūt brīvi stāvošai, divus līdz piecus metrus augstai un tās mākslinieciskajā koncepcijā jāizmanto garās pupas tēls.

LOM direktore Solvita Vība: “Garās pupas simbolu mēs izvēlējāmies, jo latviešu tradīcijā —tautas pasakās, teikās — tā simbolizē atbrīvošanos no ārējas varas uzliktiem žņaugiem, kā arī spēju ieraudzīt brīvības vertikāli pasaulē, kurā dominē horizontāle. Garā pupa no fiziskā pārvērš ietilpīgā garīgā simbolā  Rīgas radiotorni, kurā, tiecoties pēc brīvības, 1963. gada naktī uzkāpa Bruno Javoišs ar paša šūtu, piecus metrus garu un trīs metrus platu sarkanbaltsarkano karogu..”

Iepriekš izsludinātajās divās konkursa kārtās saņemtos darbus vērtēja žūrija astoņu cilvēku sastāvā. Visi konkursā iesniegtie darbi bija šifrēti ar devīzēm un tos vērtēja, nezinot autorus. 19. augustā žūrija noslēdza darbu vērtēšanu un atzina, ka neviens no darbiem nav ieguvis tās viennozīmīgu atzinību un konkursa termiņš ir jāpagarina. Visi līdzšinējie darbu iesniedzēji aicināti turpināt dalību konkursā ar jau iesniegtajiem vai jauniem metiem.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 5. novembrī.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties muzeja interneta vietnē www.okupacijasmuzejs.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI