DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. augustā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes

E. Levita runa Zemessardzes 30. gadadienai veltītajā dievkalpojumā Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Augsti godātais ministra kungs,

Augsti godātais Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs,

Augsti godātais Zemessardzes komandiera kungs,

Augsti godātais eksprezident Vējoņa kungs,

Zemessargi, dāmas un kungi!

I

Šogad augustā mēs atskatāmies uz 30 gadiem, kopš mēs aizsākām Latvijas valsts neatkarības atjaunotnes ceļu de facto, un kopš Latvijas valdību atzina arī citas valstis. Trīsdesmit gadus atzīmējam arī mūsu Latvijas Zemessardzei – pilsoņu pašaizsardzības organizācijai, kas ir mūsu valsts pastāvēšanas garants.

Dažu mēnešu laikā pēc likuma “Par Latvijas Zemessardzi” pieņemšanas 1991. gada 23. augustā Zemessardzē jau bija iestājušies 10 tūkstoši. Pēc viena gada bija jau 17 tūkstoši brīvprātīgo. Zemessardze bija  kļuvusi par lielāko valstij lojālo spēku atjaunotajā Latvijas valstī. Vēlos izteikt īpaši sirsnīgu pateicību tiem, kuri pirms trīsdesmit gadiem dedzīgi stājās atjaunotās valsts aizstāvju rindās, tiem, kuri nebaidījās izrādīt savu patriotismu, kuri iestājās par latvisku un demokrātisku, par brīvu un plaukstošu Latvijas valsti.

II

Dažādos laikmetos latvieši no jauna ir cēlušies aizsargāt savu tautu, zemi un valsti, sākot jau ar seno vēsturi, pēc tam ar strēlniekiem, Neatkarības kara dalībniekiem, aizsargiem, leģionāriem un pēckara nacionālajiem partizāniem. Daudzi mūsu labākie cilvēki ir sekojuši savai sirdsbalsij – cīnījušies pat pilnīgi bezcerīgos apstākļos, saglabājot uzticību Latvijai. Mēs vienmēr viņiem būsim pateicīgi un godināsim viņu piemiņu. 1991. gada barikādēs mēs piedzīvojām mūsu tautas drosmi, pašaizliedzību un patriotismu. Likumsakarīgs turpinājums pilsoņu pārliecībai par nepieciešamību aizsargāt tikko atgūto Latvijas valsti bija Zemessardzes dibināšana 23. augustā, tikai divas dienas pēc tam, kad atguvām savu neatkarību. Mēs pārņēmām kontroli pār mūsu zemi un sapratām, ka mūsu pienākums tagad ir pašiem aizsargāt savu valsti.

III

Šodien daudzas politiskas ilūzijas pasaulē ir gaisušas. Mēs droši varam paļauties uz mūsu draugiem, partneriem un sabiedrotajiem. Tomēr Latvijas stiprums un noturīgums ir atkarīgs no mūsu pašu gribas savu valsti aizstāvēt kā mierīgos, tā nemierīgos laikos. Zemessardze šodien ir kļuvusi par neatņemamu un skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļu. Zemessargi ir starptautiski atzīti un novērtēti.

Zemessardze ir teritoriālais spēks, kas no iespējamās agresijas pirmā brīža ir gatavs stāties pretī potenciālajam agresoram. Tas ir arī spēks, kas miera laikā dažādās krīzes situācijās sniedz atbalstu Latvijas sabiedrībai un citiem valsts dienestiem un piedalās starptautiskās misijās. Kopš 2008. gada Krievijas agresijas Gruzijā un pēc 2014.gada iebrukuma Ukrainā, Zemessardze ir kļuvusi par vienu no bruņoto spēku attīstības svarīgākajām prioritātēm. Tā tiek nodrošināta ar modernu bruņojumu, ekipējumu un tehniku. Tiek plānoti būtiski ieguldījumi Zemessardzes infrastruktūras attīstībā. Kaut gan Zemessardze ir daudz labāk ekipēta un apmācīta nekā 1991.gadā, tomēr nemainīgs tāpat kā 1991.gadā ir palicis to cilvēku patriotisms, kas stājas un dien Zemessardzē gatavībā stāvēt savas valsts drošības sardzē.

IV

Cienījamie Zemessargi,

Latvijas valsts vārdā vēlos izteikt visdziļāko pateicību Jums par to, ka jūs ziedojiet savu laiku un spēku dienestam Zemessardzē. Īpaši pateicos jūsu ģimenēm un tuviniekiem, kuri ir spiesti bieži iztikt bez jūsu klātbūtnes. Izsaku atzinību visiem tiem, kuri tieši vai netieši atbalsta mūsu Zemessargus un aicinu visus papildināt Zemessardzes rindas vai citā veidā to atbalstīt.

V

Es pateicos Latvijas draugiem un sabiedrotajiem, un šeit klātesošajiem Kanādas militārajiem pārstāvjiem par Zemessardzei sniegto dažāda veida palīdzību un par kopīgi sargāto Latvijas teritoriālo telpu. Mēs visi kopā sargājam Latvijas Austrumu robežu, kas ir arī NATO un Eiropas Savienības robeža. To sargājot, mēs nodrošinām savas teritorijas neaizskaramību un savu pilsoņu drošību. Mēs sargājam arī savu nacionālo identitāti un vērtības, savu pasaules redzējumu, kas balstās mūsu kultūrā un pieredzes mantojumā. Par to mēs stāvēsim arī turpmāk, atceroties, ka gara spēkam – noturīgai morālei un pārliecībai – ir tikpat liela nozīme kā modernam militārajam aprīkojumam. 

VI

Mīļie tautieši!

Trīsdesmit gados nomainās paaudzes. Vīrus un sievas, kas savulaik uzsāka Zemessardzes veidošanu, pamazām aizstājuši jaunāka gadagājuma cilvēki. Izpratne par Zemessardzes nozīmīgo lomu sabiedrībā pieaug, daudzi izjūt tai piederību un ir gatavi tai sniegt atbalstu.

VII

Šodienas Latviju apņem tās pilsoņu patriotisms un mīlestība. Zemessardze ir mūsu tautas cerību un mūsu vienotības simbols. Turpināsim sargāt, mīlēt un lolot savu Latviju! Vienmēr pulcēsimies zem Latvijas valsts karoga!

Dievs, svētī Latviju!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI