DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

VIAA aicina uz sarunu festivāla LAMPA diskusiju par medicīnas diagnostiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

augustā no plkst. 16.00 līdz 17.30 Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) organizē diskusiju “Medicīnas diagnostika – vai nākotnē slimības varēsim prognozēt kā laikapstākļus?”sarunu festivālā LAMPA 2021. Diskusijā eksperti stāstīs par saviem atklājumiem vēža diagnostikā, medicīnas diagnostikas un tehnoloģiju attīstību, digitālajiem risinājumiem un to ieguvumiem, kā arī par mūsu veselības uzturēšanas paradumiem nākotnē.

Diskusijā piedalīsies Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskā direktore, vadošā pētniece un bioloģijas doktore Aija Linē, kura no 2015. līdz 2017. gadam veica pētījumu par prostatas vēža diagnostiku, ko finansiāli atbalstīja Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas granti (EEZ/N). Diskusijai pievienosies arī Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesore un medicīnas zinātņu doktore Una Riekstiņa, kura arī piedalījās pētījumā par prostatas vēzi, “Veselības centrs 4” radioloģijas nodaļas vadītājs, radiologs – diagnosts Kaspars Stepanovs, kā arī veselības lietotnes myEmerg - "Saņem ārsta padomu ērtā sarunā – čatā ar ārstu" un veselības veicināšanas platformas maniveselibasdati.lv līdzdibinātājs Gundars Rezevskis.

Jau vairākus gadus zinātnieki Latvijā pēta un mēģina attīstīt jaunas metodes, kas spēs diagnosticēt prostatas vēža klātbūtni daudz precīzāk, padarot diagnostiku ērtu, ietaupot laiku un saudzējot cilvēka veselību. Tiks diskutēts par to vai slimību diagnostika nākotnē varētu līdzināties laikapstākļu prognozēm, cik daudz laika nepieciešams jaunu diagnostikas metožu un tehnoloģiju attīstībai, cik lielu lomu diagnostikā spēlē mākslīgais intelekts, kādas diagnostikas iekārtas, metodes un tehnoloģijas pieejamas Latvijas pacientiem, kā digitālie risinājumi var palīdzēt medicīnas diagnostikā, vai diagnostika ir iejaukšanās dabas likumos un, kā nākotnē mainīsies cilvēku paradumi, sekojot līdzi savam veselības stāvoklim.

Saruna notiks klātienē Cēsīs, Ruckas parkā, Norvēģu teltī, kā arī tiešsaistē Facebook platformā un FM Youtube kanālā latviešu un angļu valodā. Vairāk par pasākumu var uzzināt festivāla mājaslapā.

Diskusija notiek EEZ/N grantu programmas “Pētniecība un izglītība” ietvaros. Programmu apsaimnieko Izglītības un zinātnes ministrija, savukārt VIAA ir programmas ieviesējs. Programma tiecās attīstīt cilvēkresursu un zināšanu attīstību Latvijā, veicinot augstskolu studentu un darbinieku mobilitāti un divpusējo sadarbību pētniecībā starp Latviju, donorvalstīm, Igauniju un Lietuvu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI