DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
3
3

Varakļānu novada domes vēlēšanām iesniegti 4 kandidātu saraksti, Rēzeknes novada – 8

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzoties kandidātu sarakstu iesniegšanai 2021. gada 11. septembra Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās, abās pašvaldības kopā iesniegti 12 kandidātu saraksti, kuros uz iekļūšanu domēs pretendē 226 kandidāti. Varakļānu novadā pieteikti 4 kandidātu saraksti ar kopumā 64 deputātu kandidātiem, savukārt Rēzeknes novadā - 8 saraksti ar 162 deputātu kandidātiem.

Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tīmekļvietnē - https://vrd2021.cvk.lv/.

11. septembra vēlēšanās Varakļānu novada domē būs jāievēl 15 deputāti, bet Rēzeknes novada domē -  19 deputāti. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkstēja par trim kandidātiem pārsniegt domē ievēlējamo deputātu skaitu, un konkurence uz vienu pašvaldības deputāta vietu Varakļānu novadā ir vidēji četri deputātu kandidāti, bet Rēzeknes novadā – astoņi kandidāti.

Vairākums jeb 84,5% deputātu kandidātu ir norādījuši, ka viņu deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā, kurā kandidē, 2,7% strādā konkrētajā pašvaldībā, 10,6% kandidātu kandidē attiecīgajā pašvaldībā, jo pieder īpašums. Daļa kandidātu norādījuši atbilstību vairākām pazīmēm – 2,2% dzīvo un pieder īpašums pašvaldībā.

Pieteikto deputātu kandidātu vidū Varakļānu novada domes vēlēšanās 62,5% ir vīrieši un 37,5% ir sievietes, bet Rēzeknes novada domes vēlēšanās šī proporcija ir 53,7% vīriešu un 46,3% sieviešu. Jaunākajam deputātu kandidātam Varakļānu novadā ir 22 gadi, bet Rēzeknes novadā - 18 gadi, savukārt vecākajam deputātu kandidātam Varakļānu novada domes vēlēšanās ir 79 gadi, bet Rēzeknes novada domes vēlēšanās – 76 gadi. Vidējais Varakļānu novada deputātu kandidātu vecums ir 49,3 gadi, bet Rēzeknes novadā – 45,9 gadi. 23,4% pieteikto kandidātu Varakļānu novadā ir augstākā izglītība, 20,3% - vidējā izglītība, savukārt 56,2% kandidātu izvēlējušies nenorādīt iegūtās izglītības līmeni. Rēzeknes novada domes vēlēšanās kandidē 47,5% deputātu kandidātu ar augstāko izglītību, 22,2% ar vidējo izglītību, bet 29,6% iegūto izglītības līmeni nav norādījuši.

Kandidātu saraksta iesniegšana Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanām norisinājās no 19. jūlija līdz 28. jūlijam. Deputātu kandidātu sarakstus varēja iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā.

Tiesības piedalīties Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

Lai kandidētu Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam bija jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem, - attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā bija jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai vismaz pēdējos desmit mēnešus, attiecīgajā pašvaldībā bija jābūt nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz pēdējos četrus mēnešus vai attiecīgās pašvaldības teritorijā bija jāpieder likumā noteiktā kārtībā reģistrētam nekustamam īpašumam.

Tāpat kā 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās, arī 11. septembra Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās vēlēšanu zīmēs tiks drukāts kandidātu saraksta numurs, kuru noteiks izlozē.

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, šā gada 1. jūnijā Saeima pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā un Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likumu, kas paredz, ka pašvaldību vēlēšanām šajos novados jānotiek šā gada 11.septembrī. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI