DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Augstskolu studenti kā svarīgākos ES nākotnes jautājumus izvirza cīņu pret klimata pārmaiņām, ārējās attiecības, cilvēktiesības un ekonomikas stimulēšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 3. jūnija līdz 10. jūnijam Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas augstākās izglītības iestādēm organizēja studentu tiešsaistes diskusiju ciklu “Nākotne ir Tavās rokās”. Tā mērķis bija veicināt studentu iesaisti ideju un viedokļu apmaiņā par Eiropas nākotnes ekonomiskajiem, sociālajiem un drošības jautājumiem. Diskusijas vadīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica pēc diskusiju cikla ar gandarījumu atzina, ka Latvijas augstskolu studentu pārstāvji ir patiesi ieinteresēti piedāvāt savu redzējumu, lai ES nākotnē spētu labāk reaģēt uz izaicinājumiem. 

Trīs diskusiju ciklā augstskolu studenti sniedza savus ieteikumus par to, kā Eiropai virzīties uz priekšu klimatneitralitātes mērķu sasniegšanā un izmantot digitalizācijas sniegtās iespējas, vienlaikus mazinot riskus, kas saistīti ar datu drošību. Tāpat tika izvērtēta ES atbilde uz Covid-19 pandēmiju, meklēti risinājumi, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību un veselības aprūpes pakalpojumus visās dalībvalstīs, un pārspriesti izaicinājumi saistībā ar tiesiskuma interpretāciju dalībvalstīs. Noslēdzošajā diskusijā studenti apmainījās viedokļiem par to, kādai nākotnē jābūt ES un NATO sadarbībai, kā arī pārsprieda ES lomu cīņā ar hibrīddraudiem, piemēram, dezinformāciju un kiberuzbrukumiem.

Kā svarīgākos jautājumus, kas prioritāri šobrīd jārisina ES līmenī, jaunieši izvirzīja cīņu pret klimata pārmaiņām, ES ārējās attiecības, tostarp drošības politiku, kā arī cilvēktiesības, atbalstu ekonomikai un jaunu darba vietu radīšanu. Tāpat jauniešu skatījumā būtiska vērība pievēršama digitalizācijas, demokrātijas, sabiedrības veselības un vienlīdzības jautājumiem.

“Diskusiju laikā iegūtie viedokļi tiks apkopoti un ievietoti Konferences par Eiropas nākotni digitālajā platformā, lai ikviens Eiropā varētu iepazīties ar Latvijas jauniešu redzējumu par Eiropas turpmāko attīstību. Mūsu mērķis ir rūpēties, lai Latvijas balss tiktu sadzirdēta un intereses ņemtas vērā plašajās Eiropas pilsoņu diskusijās,” uzsvēra parlamentārā sekretāre.

Diskusiju ciklā piedalījās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Daugavpils Universitātes, Liepājas Universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas, Vidzemes Augstskolas, Rīgas Juridiskās augstskolas, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “RISEBA”, Biznesa augstskolas Turība un Ekonomikas un kultūras augstskolas.

Konferences par Eiropas nākotni mērķis ir palielināt iedzīvotāju lomu ES nākotnes politikas veidošanā, uzlabojot tās noturību. Sagaidāms, ka līdz 2022. gada pavasarim Konference nāks klajā ar secinājumiem, kuros būs dotas norādes par Eiropas nākotni. Jau šobrīd ikviens Eiropas iedzīvotājs Konferences daudzvalodu digitālajā platformā var uzzināt par Eiropā notiekošajiem pasākumiem, iesaistīties tajos, kā arī apmainīties ar idejām.

Plašāka informācija par Konferenci par Eiropas nākotni pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI