DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

“Dauderos” būs skatāma Ausmas Gašperes personālizstāde “Šeit un tagad”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 9. jūnija Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā būs apskatāma mākslinieces Ausmas Gašperes personālizstāde “Šeit un tagad”. Eksponētajos darbos autore galvenokārt dalās ar pandēmijas gadā gūto emocionālo pieredzi un aicina skatītāju kopīgi pārdomāt šo dzīves periodu

Pēc profesijas Ausma Gašpere ir juriste, gleznot mācījusies nevis akadēmiskajā vidē, bet mākslinieku studijās. Tehnikā un stilā māksliniece balansē starp realitāti un dekoratīvismu, lakoniski tverot formu, emociju un intelekta mijiedarbību ar vidi, apkārt esošo pasauli attēlojot dekoratīvā reālisma manierē. Gleznām raksturīga ne tikai ekspresīva krāsu saspēle, bet arī dažādu tekstūru un faktūru kombinācija. Tās radītas noteiktam gaismas leņķim, kas mākslas darbus padara par organisku telpas sastāvdaļu. Māksliniece nododas eksperimentiem ar krāsu, faktūru, formu, skici, zīmējumu; meklē jaunas vizuālās plastikas iespējas, izmantojot mūsdienīgus materiālus: formējošo masu, zelta foliju, grafiti tehniku, ar ko papildina eļļas gleznas. Mākslas izstādēs autore piedalās kopš 1995. gada, šī būs viņas piektā personālizstāde.

Izstādē “Šeit un tagad” Ausma Gašpere pievērsusies ikdienišķiem sižetiem un ar to saistītajām emocijām pandēmijas ietekmē: “Tiecos veidot dialogu starp mākslinieku un skatītāju, salīdzināt iespaidus, atšķirīgus pasaules redzējumus, neslēpjot iekšējo nemieru. Pandēmijas pieredze ir globāla, un tās novērtēšana caur mākslu ir viens no soļiem, kas ļauj jau tagad pievērsties šī vēsturiski nozīmīgā notikuma dokumentēšanai un apjēgšanai no dažādām perspektīvām. Tas ir gan izdegšanas un ierobežotās brīvības jautājums, gan izvēles nasta, bet arī pielāgošanās un izaugsmes pieredze. Māksliniece uzsver, ka “šis laiks – mani audzina, ietekmē, lauž un pazemo. Šis laiks – mani iedvesmo, paceļ, pārliecina, dod spēku un prieku. Šis laiks – norobežo, atņem un atsvešina līdz šim man tik tuvos. Šis laiks – manā ceļā noliek svešus un reizē dvēselei tik radniecīgus cilvēkus. Mani maļ kā dzirnavās; lido pelavas un plaukstās paliek zelta graudi. Šis laiks caur krāsu un kustību sviež uz audekla manu sāpi, prieku, emociju un mulsumu. Šis laiks kā atkailināts nervs – šeit un tagad.”

Vairāki no darbiem guvuši novērtējumu citās mākslas izstādēs un konkursos. Piemēram, glezna “Alfa stāvoklis” radīta, gatavojoties starptautiskajam konkursam “Apziņas maiņa pēc Covid -19”. Tajā māksliniece attēlojusi dramatisma un izmisuma sajūtas, kas pārņēma, apzinoties pandēmijas globālos mērogus. Savukārt glezna ar nosaukumu “Pirms gadsimta”, vienīgā šajā izstādē, kurā autore pievērsusies vēstures tēmai, ir tapusi, iedvesmojoties no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumā esoša fotonegatīva, kurā iemūžināta lauku saimniecība ar vējdzirnavām netālu no Liliju ezera Ausmas Gašperes dzimtajā Baldonē.

Izstāde “Dauderos” būs apskatāma līdz 11. jūlijam.

Saskaņā ar valdības lēmumu par pandēmijas ierobežojumu mīkstināšanu, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un tā nodaļas atkal ir pieejamas apmeklētājiem. LNVM Dauderu nodaļā Sarkandaugavā, Zāģeru ielā 7, var skatīt muzeja ekspozīciju, tostarp dīkstāves laikā tapušos ekspozīcijas papildinājumus, kā arī izbaudīt savrupnama greznās telpas un krāšņi ziedošo dārzu. “Dauderu” 1. stāva ekspozīcija veltīta nama un blakus esošās teritorijas vēstures stāstam 19.–20. gadsimtā, savukārt “Dauderu” nama 2. stāvā var iepazīt latviešu kultūras mecenāta Gaida Graudiņa kolekciju.

Muzeja apmeklējuma laikā jāievēro stingri epidemioloģiskie noteikumi. Ieeja muzejā pieļaujama tikai sejas maskās. Drošības nolūkos muzeju iespējams apmeklēt tikai individuāli vai vienas mājsaimniecības ietvaros, gida pakalpojumi un grupu ekskursijas pagaidām netiek piedāvātas. Apmeklētāju ērtības labad biļetes iegādājamas gan klātienē, gan jau pirms muzeja apmeklējuma portālā bezrindas.lv.

Dauderu nodaļas ekspozīcijas strādā no trešdienas līdz svētdienai plkst. 10.00 – plkst. 17.00, slēgtas pirmdien un otrdien.

Sīkāku informāciju iespējams gūt muzeja mājaslapā www.lnvm.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI