DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Akceptēta septiņu gadu programma materiālās nenodrošinātības mazināšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Arī nākamos septiņus gadus nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem vai krīzes situācijā esošajiem cilvēkiem tiks nodrošināta iespēja saņemt pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību.  Programmas ietvaros finansiāli atbalstītajās zupas virtuvēs tiks nodrošināta gatavo maltīšu izsniegšana.

To paredz Labklājības ministrijas izstrādātā “Eiropas Sociālā fonda plus programma materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.-2027. gadam”, kas ceturtdien, 27. maijā, izskatīta valdības sēdē. Programma ir turpinājums esošajai Darbības programmai pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšanai vistrūcīgākajām personām 2014.-2020. gada plānošanas periodā.

Tāpat kā līdz šim atbalsta saņemšanai būs nepieciešama pašvaldības sociālās dienesta izsniegtā izziņa par atbilstību trūcīgās vai maznodrošinātās (ar ienākumiem 327 eiro pirmajai un 229 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā) mājsaimniecības statusam vai izziņa par nonākšanu krīzes situācijā.

Programma arī paredz, ka ģimenēm ar zīdaiņiem un maziem bērniem līdz divu gadu vecumam, papildus būs iespēja saņemt bērnu pārtikas un higiēnas preču komplektus, bet ģimenēm ar sākumskolas un pamatskolas bērniem – individuālo mācību piederumu komplektus.

Papildus tiks nodrošināta iespēja piedalīties pasākumos sociālās atstumtības mazināšanai un noderīgu dzīves prasmju apguvei. Tāpat kā līdz šim atbalsts tiks nodrošināts visā Latvijas teritorijā, vairāk nekā 450 izdales vietās un indikatīvi 30 zupas virtuvēs. Atbalsta izdali nodrošinās nevalstiskās un reliģiskās organizācijas, kā arī pašvaldību sociālie dienesti.

Programma gadā atbalstīs indikatīvi 59 tūkstošus cilvēku ar zemiem ienākumiem, īpaši tos, kuri nevar vai kuriem ir apgrūtinātas iespējas mainīt savu situāciju (pensionāri, cilvēki ar invaliditāti, pirmspensijas vecuma ilgstošie bezdarbnieki, ģimenes ar bērniem, kā arī krīzes situācijā nonākušie). Programma sniegs būtisku ieguldījumu savstarpēji papildinošā atbalsta sistēmā, kurā valsts un pašvaldību sociālās drošības sistēmas pasākumi kopā ar pārtikas un pamata materiālo palīdzību nekavējoši un elastīgi nodrošina nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļauto vai krīzes situācijā esošu cilvēku pamatvajadzības, nodrošinot cilvēka cienīgu dzīves līmeni visos dzīves posmos.

Programmai piešķirtais kopējais finansējums 38,2 miljoni eiro, no kuriem 32,5 miljoni eiro ir  ES finansējums un 5,7 miljoni eiro Latvijas valsts finansējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI