DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Vjačeslavs Dombrovskis: Baltkrievijas investīciju piesaiste liek izdarīt nopietnus secinājumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Ilgtspējīgas attīstības komisija devusi augstu novērtējumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras darbam ārvalstu investīciju piesaistē. Tomēr, ņemot vērā aģentūrai pieejamo resursu apjomu, cīņā par Baltkrievijas investīcijām pagājušā gada laikā esam zaudējuši Lietuvai, un šī pieredze liek izdarīt ļoti nopietnus secinājumus,” trešdien, 26.maijā, pauda Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. 

“Mēs ne tikai zaudējam Lietuvai un citām valstīm, bet jautājumam par investīciju piesaisti nepieejam gana nopietni. Lietuvā pie investīciju piesaistes strādā sešas reizes vairāk cilvēku nekā Latvijā, un viņu atalgojums ir divreiz lielāks nekā mūsu aģentūras darbiniekiem. Mēs aicinām valdību uzklausīt aģentūru par līdzšinējo pieredzi un gūto mācību, lai saprastu, ko un kā mēs varētu darīt labāk,” sacīja V.Dombrovskis. 

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns deputātus šodien informēja par aģentūras darbu un atzīmēja, ka pēdējā gada laikā dažādu iemeslu dēļ Latvija ir zaudējusi divus apjomīgus Baltkrievijas investīciju projektus, kas tikuši īstenoti Lietuvā. Tam kā iemesli esot gatavība sniegt fiskālo atbalstu un nodokļu atlaides uzņēmējiem, kā arī iespēja darbinieku ģimenēm pārcelties uz Lietuvu. 

Lai uzlabotu investīciju piesaisti, Latvijā ir izveidots tā sauktais zaļais koridors, kas ļauj augstas pievienotās vērtības investīciju projektiem operatīvāk saņemt paātrinātu atbalstu būvniecības, teritorijas plānošanas un migrācijas jautājumos. Taču arī šeit daudzu jautājumu risināšanā Latvija atpaliek no lietuviešu kolēģiem, akcentēja LIAA vadītājs. 

LIAA dati liecina, ka pēdējā gada laikā uz Latviju pārcēlušies 15 Baltkrievijas uzņēmumi, trīs uzņēmumi šeit paplašinās, bet vēl septiņi izskata iespēju pārcelties uz Latviju. Kopumā piesaistītas investīcijas 9,5 miljonu eiro apmērā un radītas 755 darba vietas. Latvijas vīza izsniegta 250 baltkrieviem. 

Savukārt uz Lietuvu savu darbību pārcēluši 43 baltkrievu uzņēmumi un 37 šo iespēju vēl izskata. Lietuvas vīzu pēdējā gada laikā saņēmuši 12 tūkstoši baltkrievu, deputātus informēja LIAA pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI