DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kuldīgas novada pašvaldība
Ineta Zvirbule, Nekustamo īpašumu nodaļas nekustamo īpašumu speciāliste
20. maijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Kuldīgā svin goda pilsones, tēlnieces Līvijas Rezevskas 95. jubileju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Artūrs Mengots

Ceturtdien, 20. maijā, Kuldīgā svin pilsētas goda pilsones, tēlnieces Līvijas Rezevskas 95. dzimšanas dienu. Tēlnieces skulptūras un viņas pienesums Kuldīgas pilsētai ir ievērojams. Godinot 2004. gadā mūžībā aizsaukto mākslinieci un viņas radošo mantojumu, norisinās māksliniecei veltīta pasākumu programma “Ieritināties Viņas klēpī”.

Šogad atjaunos strūklaku 1905. gada parkā, tikko izstrādāts projekts

Šogad atjaunos tēlnieces veidoto strūklaku “Meitene ar ūdens trauku”, kas atrodas 1905. gada parkā un ko kuldīdznieki mīļi dēvē par Anniņu. Nupat Linda Zaļā (“Zala Landscape Architects”) izstrādājusi strūklakas un teritorijas atjaunošanas projektu, bet Artūrs Mengots radījis vizualizācijas.

“Līvijas Rezevskas skulptūra “Meitene ar ūdens trauku” atrodas 1905. gada parka malā, atstatus no caurstaigājamības un kņadas, puķu ieskauta un ar tādu mājīgu noskaņu, ko projekta izstrādē vēlējos saglabāt. Parka kopējais raksturs un tēls nosaka šī laukuma labiekārtošanai izvēlētos paņēmienus un materialitāti, jo, iespējams, kalpos kā sākums visa parka atjaunošanai, un tāpēc likās svarīgi paturēt prātā parka radīšanas laiku – aizgājušā gadsimta piecdesmitos gadus un tam raksturīgo,” par savu vīziju stāsta projekta autore, arhitekte Linda Zaļā.

“Lai arī projektēšanas uzdevumā netika uzsvērta prasība saglabāt esošā baseina un skulptūras postamenta aprises pilnībā, taču projekta izstrādes procesā radās pārliecība, ka skulptūra un postaments ir vienots veselums, sava laika zīme, un kā tāds tas atjaunojams. Pienesums būs postamenta un baseina apdares materiālā paredzētais granīts pašreiz esošā betona vietā un izgaismojums kā postamentam, tā arī bronzas Anniņai ar ūdens krūzi,” domu gājienu ieskicē projekta autore.

L. Zaļā turpina: “Anniņai vēl gaidāms brauciens uz Rīgu pie bronzas restaurācijas meistariem, lai novērstu plaisu mugurā un sapostos laukuma atklāšanai. “Projektā iesaistīts labākais strūklaku speciālists Gints Jaudzems, tāpēc ir droši, ka ūdens krūzē būs un nepietrūks. Tiek samazināts baseina dziļums, kas siltā laikā neliedz iespēju bērniem ūdenī arī iekāpt, ko viņi jau dara tāpat, taču pašreizējais 90 centimetru dziļums nebija tam drošs.”

Jaunajā projektā baseina priekšpusē vairs nebūs puķu dobes, lai pie tā ērti varētu piekļūt. “Veicinot pieejamību baseinam, priekšpusē puķu dobi vairs neparedzam, radot iespēju pie ūdens pienākt, to redzēt un izlasīt informatīvo vēstījumu par Līvijas Rezevskas skulptūru uz baseina malas.

Apstādījumus plānots veidot tā, lai pavasarī un vasarā dominētu ziedu viegli rozā un violetā nokrāsa ar graudzāļu un krūmu zaļo toni, bet rudenī un ziemā ķieģeļu oranžais dižskābāržu dzīvžoga tonis papildinātu Kuldīgas vecpilsētas noskaņu. Kaimiņos esošās rudā ķieģeļa ēkas iedvesmoja kā vienu no apstādījumu tipiem papildus daudzveidīgām ziemcietēm izvēlēties dižskābardi, kas rudens un ziemas mēnešos, lapām krāsojoties, rada ietvaru laukumam un sasaucas ar arhitektūru. Dižskābaržu dzīvžoga augstākā daļa kļūst par tādām kā visa laukuma kulisēm, savukārt 1,3 metru augstie posmi veido nosacītus “vārtus” ieejai laukumā,” klāsta projekta autore.

Nākamais solis projekta īstenošanā ir būvdarbu iepirkuma izsludināšana. Paredzams, ka būvdarbi norisināsies šogad.

Īpaša noskaņa mākslinieces dzimšanas dienā

Lai gan strūklakas atjaunošana vēl tikai notiks, vienu dienu, 20. maijā, par godu Līvijas Rezevskas jubilejai strūklakā “Meitene ar ūdens trauku” pēc ilgāka pārtraukuma būs ūdens, informē tēlnieces radošā mantojuma glabātāja Antoņina Valeiņa. Pēcpusdienā pie strūklakas gaidāms arī muzikāls pārsteigums. Pie citām Līvijas Rezevskas skulptūrām, kuru visvairāk ir Pilsētas dārzā, degs sarkanbaltsarkanas svecītes.

Aicina radīt Līvijai veltītu skulptūru

Līvijas Rezevskas jubilejas programmas veidotāji aicina ikvienu interesentu izpaust savus radošos talantus un radīt māksliniecei veltītu skulptūru. Kuldīgas mākslinieku rezidencē ikvienu interesentu gaida mākslinieces Danutes Sīles sagatavots māla sainītis, kuru izmantojot varēs radīt savu interpretāciju par Līvijas Rezevskas skulptūrām Pilsētas dārzā. Pilsētas dārza skulptūru parks ir tapis pagājušā gadsimta 70. – 90. gados. Te izvietotie mākslas darbi veido vienas sievietes radītu skulptūru parku, kas ir vienīgais tāds Latvijā un pat retums Eiropā un pasaulē.

Radošās darbnīcas dalībnieki aicināti izvēlēties vienu no 22 skulptūrām, radīt savu versiju par to un pēc tam nofotografēt savu darbiņu kopā ar Līvijas skulptūru, attēlu nosūtot e-pastā maijarudovska@gmail.com. Jūnijā iecerēts publicēt tapušo pārvērtību galeriju Kuldīgas mākslinieku rezidences Facebook lapā.

Māla sainīti var saņemt Rezidences kafejnīcā “Venta”, Pils ielā 2, pie kases. Kafejnīcas darba laiki: no otrdienas līdz ceturtdienai 11.00 – 20.00, piektdienās 11.00 – 22.00, sestdienās 11.00 – 22.00 un svētdienās 11.00 – 20.00.

Galerijas pagaidām publikai nav pieejamas

Divās Kuldīgas galerijās – Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā – ierīkotās jubilejas programmas izstādes joprojām saistībā ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem apmeklētājiem nav pieejamas, taču kuratore Maija Rudovska ir parūpējusies par fotoattēliem, ar kuru palīdzību jau drīzumā ikviens interesents varēs iegūt ieskatu iekārtotajās izstādēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI